Referat 4.
Uprawy genetycznie modyfikowane a rolnictwo ekologiczne – dr inż. Janina Błażej – Uniwersytet Rzeszowski
Rolnictwo ekologiczne funkcjonuje w oparciu o uregulowania prawne, z których do najważniejszych dla państw Unii Europejskiej, należą:
- ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 roku w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające Rozporządzenie (EWG) nr 2092/91(Dz. Urz.L189/1 z 20.07.2007 z późn. zm.)
- ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 889/2008 z 5 września 2008 roku ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250/1 z 18.09.2008 z późn. zm.)
a na poziomie krajowym obowiązujący akt prawnym to: USTAWA z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz.U. 09. Nr 116, poz. 975).
W ROZPORZĄDZENIU 834/2007 znajduje się wyraźna odpowiedź w nawiązaniu do tematu „Uprawy genetycznie modyfikowane, a rolnictwo ekologiczne”
Preambuła:
- punkt (9) brzmi następująco: „Organizmy modyfikowane genetycznie i wyprodukowane z nich lub z ich zastosowaniem produkty nie są zgodne z koncepcją produkcji ekologicznej i sposobem, w jaki konsumenci postrzegają produkty rolnictwa ekologicznego…”
- punkt (30) – „Stosowanie w produkcji ekologicznej organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) jest zabronione…”
- artykuł 9 powyższego ROZPORZĄDZENIA zatytułowany jest „Zakaz stosowania GMO”, a w nim ust.1 brzmi ” GMO i produkty wytworzone z GMO lub przy ich użyciu nie są wykorzystywane w produkcji ekologicznej jako żywność, pasza, substancje pomocnicze w przetwórstwie, środki ochrony roślin, nawozy, środki poprawiające glebę, nasiona, roślinny materiał rozmnożeniowy, mikroorganizmy i zwierzęta.”
Obowiązujące uregulowania prawne wskazują wyraźnie, że rozwój rolnictwa ekologicznego jest możliwy tylko w warunkach całkowitego zakazu wprowadzenia do naszego kraju GMO.
Należy podkreślić, że w całym kraju, są warunki przyrodnicze (klimatyczne i glebowe) czyste, nieskażone środowisko uczciwi i pracowici mieszkańcy wsi, którzy inspirowani wzrastającym zainteresowaniem żywnością o najwyższych parametrach jakościowych podejmują się jej wytwarzania metodami ekologicznymi. I tego nie wolno nam zniszczyć! Bowiem coraz więcej konsumentów i poszukuje żywności nieobciążonej przemysłowymi środkami podczas produkcji i przetwarzania. Taka postawa jest odpowiedzią na utrzymującą się przez wiele lat tendencję uprzemysławiania produkcji rolniczej i przetwórstwa spożywczego. Mieliśmy już skandale żywieniowe np.: priony powodujące BSE (“choroba wściekłych krów”), podniesione poziomy chlorowanych dioksyn w mleku, belgijskie “trujące kurczaki”. Nie wolno, więc narażać ludzi na kolejne niebezpieczeństwo tym bardziej, że wyniki badań świadczące o szkodliwym działaniu GMO są zatrważające. Występujące w coraz większym nasileniu choroby, które powszechnie nazywamy „cywilizacyjnymi” mają także swoje źródło w żywności.
Obecnie winny znaleźć uznanie wszelkie inicjatywy, które inspirują rozwój rolnictwa ekologicznego. Należy je nieustannie podejmować by następował ciągły wzrost producentów oraz konsumentów żywności pozyskiwanej bez ingerencji inżynierii genetycznej agrochemikaliów, i której sposób wytwarzania nie powoduje degradacji środowiska przyrodniczego.