Aktualności i galerie

2010.03.17: Przedstawiciele PIRE na posiedzeniu seminaryjnym Senatu RP - Referat 2. Zarys informacji o organizmach genetycznie modyfikowanych

Spis treści


Referat 2.
Zarys informacji o organizmach genetycznie modyfikowanych – wygłosił prof. dr hab. Tadeusz Żarski Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, członek ds. GMO przy Ministrze Środowiska oraz Państwowej Rady Ochrony Środowiska.

Pan Profesor podkreślił znaczące osiągnięcia biotechnologii, w zakresie wykorzystywania genetycznie zmodyfikowanych organizmów w medycynie. Wiele produktów np. białka terapeutyczne pochodzą z mleka transgenicznych zwierząt gospodarskich. Takie badania należy kontynuować i poszerzać. Jednak do modyfikacji, które dotyczą roślin, a przede wszystkim ich tolerancji na herbicydy, odporności na szkodniki i biotyczne czynniki infekcyjne ( bakterie, grzyby, wirusy) miał wiele krytycznych uwag. Profesor szeroko przedstawił stan dotychczasowych badań niezależnych naukowców, z których wynika, że takie rośliny stwarzają ogromne niebezpieczeństwo dla środowiska i człowieka. Dlaczego więc na świecie i w Polsce toczy się tak zażarta dyskusja na temat dopuszczenia do upraw modyfikowanych roślin i do chowu zwierząt – pytał Pan Profesor? Jego odpowiedź brzmiała: „ wydaje się, że jądrem problemu GMO jest wielka naukowa i gospodarcza ekspansja kilku światowych gigantów agrobiznesu Monsanto, Syngenta, Pionier, Dupont czy Bayer, producentów roślin GM, mających:

  • główną pulę patentów na metody modyfikacji roślin,
  • nieograniczone wpływy na obrót produktami takimi jak ziarno GM,
  • a także wytwarzanych przez te same koncerny środków dla ochrony roślin i produkcji rolnej ...",
  • ... korporacje te mając mocne poparcie środowisk politycznych i niektórych międzynarodowych organizacji coraz aktywniej podporządkowują sobie wielkie obszary ziemi orne, a zatem i produkcji żywności,
  • Miliony hektarów powierzchni obsiewanych roślinami transgenicznymi to potężna broń w rekach wielkich producentów. Kto ma w ręku żywność ten rządzi światem.

W swoim 1,5 godzinnym wystąpieniu Pan Profesor przedstawił wyniki konkretnych badań przeprowadzonych przez niezależne ośrodki naukowe i opublikowane w najwyżej cenionych czasopismach międzynarodowych. Oto niektóre z nich:

  • Badania Uniwersytetu w Kansas prowadzone w okresie 3 lat pokazały, że uprawy soi modyfikowanej genetycznie dostarczały o 10% mniejszych plonów, niż naturalna soja,
  • GMO zamiast przyczyniać się do rozwiązania głodu na świecie, dodatkowo powoduje jego pogłębienie. Rzeczywisty problem głodu nie tkwi w braku żywności; na świecie produkuje się ją w wystarczającej ilości. Głód jest wynikiem niewłaściwej polityki rolnej i niewłaściwej dystrybucji żywności,
  • Nastąpił ponad 15-krotny wzrost zużycia glyfosatu w uprawach soi, kukurydzy i bawełny od 1995 do 2005roku. Zwiększone zużycie pestycydów w uprawach GM roślin = pogorszenie jakości zdrowotnej plonu,
  • Pojawiły się chwasty odporne na glyfosat,
  • W oparciu o liczne publikacje został udokumentowany bardzo negatywny wpływ na środowisko modyfikacji roślin genem Bt, który uzyskuje się z bakterii glebowej Bacillus thuringensis. Gen ten koduje specyficzne białko - Cry – a pierwszą uprawianą rośliną Bt był ziemniak odporny na stonkę, inne to bawełna, kapusta, pomidory, oraz przede wszystkim kukurydza - kukurydza Bt (MON 810).

Na zakończenie swojego wystąpienia prof. dr hab. podkreślił „Polska nie ma żadnego powodu by sięgać po GMO mając nadprodukcję własnej cieszącej się dobrą marką i renomą żywności. Wprowadzenie do obrotu i uprawy roślin GMO na teren Polski zagraża głównym priorytetom w rozwoju polskiego rolnictwa i strategii eksportu naszych produktów rolnych. Tradycyjne gatunki i stare odmiany roślin to nasze bogactwo biologiczne, które Polska wniosła do zubożonej przyrodniczo poprzez masowe stosowanie chemizacji rolnictwa zachodniej Europy. 



© Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego '2019
Free Joomla! templates by Engine Templates