Zadania Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego:
- Reprezentowanie interesów Stowarzyszeń i innych osób prawnych tworzących Związek.
- Promowanie i wspieranie inicjatyw w zakresie produkcji, przetwórstwa i rozwoju rynków zbytu żywności ekologicznej.
- Wspieranie merytorycznie, organizacyjnie i rzeczowo osób, instytucji i podmiotów gospodarczych zajmujących się żywnością ekologiczną.
- Pozyskiwanie funduszy i dotacji.
- Działanie na rzecz ekologicznego rozwoju regionu.
- Kształtowanie świadomości ekologicznej.
- Wspieranie inicjatyw sprzyjających ochronie środowiska naturalnego, dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego regionu podkarpackiego.
- Pomoc w organizowaniu Grup Producenckich oraz innych przedsięwzięć handlowych i gospodarczych, rozwój małej przedsiębiorczości przetwórczej płodów rolnictwa ekologicznego oraz tworzenie miejsc pracy na obszarze wiejskim.
- Udział samorządu rolniczego na etapie tworzenia i w wdrażania strategii rozwoju wsi i rolnictwa ekologicznego na terenie woj. podkarpackiego.
- Ochrona i promocja zdrowia.
- Współorganizowanie krajoznawstwa oraz wypoczynku w gospodarstwach ekologicznych.
- Współpraca z propagatorami regionalnej kultury, instytucjami i jednostkami naukowymi działającymi w kraju jak i za granicą.
Działalność Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego:
- Organizowanie szkoleń o edukacji ekologicznej dzieci i młodzieży szkolnej.
- Przekazywanie zainteresowanym rolnikom zasób wiedzy na temat prowadzenia swoich gospodarstw metodami ekologicznym.
- Prowadzenie edukacji konsumentów w kierunku dbałości o zdrowie własne i rodziny.
- Przyczynianie się do wielofunkcyjnego rozwoju regionu poprzez tworzenie nowych miejsc pracy w przetwórstwie i sprzedaży produktów ekologicznych oraz rozwoju eko-agroturystyki.
- Zachowywanie bogactwa kulturowego i bioróżnorodności regionu podkarpackiego.
- Organizowanie wyjazdów szkoleniowych do wzorcowych gospodarstw ekologicznych.
- Przygotowanie i przeprowadzenie w gospodarstwach ekologicznych i szkołach tzw. „zielonych dni” – warsztatów przyrodniczych dla dzieci i młodzieży szkolnej.
- Promocja żywności wyprodukowanej metodami ekologicznymi