Zapraszamy na XVIII Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej
- Natura, zdrowie, kultura - 31 sierpnia 2013 r.
Zbliża się kolejna – 18 edycja Gliwickiego Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej – Natura, zdrowie, kultura, który już na dobre wpisał się do kalendarza imprez promujących rolnictwo ekologiczne i jego produkty. Co roku na kiermasz przyjeżdżają rolnicy i przetwórcy ekologiczni z całej Polski. Przywożone przez nich produkty cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów, którzy mają okazję nie tylko zrobić większe zakupy, ale także poznać i porozmawiać z ich wytwórcami. Kiermasz jest też świetną okazją do nawiązania kontaktów handlowych, gdyż odwiedzają go właściciele sklepów, piekarni, czy restauracji z całego Śląska. Potencjał śląskich konsumentów jest bardzo duży, co dostrzegają coraz wyraźniej rolnicy i przetwórcy, z roku na rok rośnie liczba wystawców. Dla odwiedzających kiermasz przygotowano szereg atrakcji – wykłady, warsztaty, konkursy, degustacje. W tym roku kiermasz połączony jest z festiwalem filmowym o tematyce związanej z żywnością, który odbędzie się w gliwickim kinie AMOK.
Celem kiermaszu jest promocja zrównoważonego sposobu wytwarzania i konsumpcji żywności oraz nawiązanie bezpośrednich kontaktów pomiędzy producentami żywności ekologicznej i konsumentami.
Impreza ma charakter non-profit, a organizator Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach, co roku pozyskuje środki finansowe, aby ta przyjazna rolnikom i konsumentom impreza mogła się odbywać.
Zapraszamy do udziału! Więcej informacji oraz relacje z imprez z poprzednich lat znajdują się na stronie www.pkegliwice.pl
Rolników i przetwórców zainteresowanych udziałem w kiermaszu prosimy o kontakt z biurem organizatora:
|
Organizator: |
XVIII GLIWICKI KIERMASZ ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ I TRADYCYJNEJ
„Natura, zdrowie, kultura”
Gliwice, Ośrodek Sportu Politechniki Śląskiej
ul. Kaszubska 28
sobota 31 sierpnia 2013 r.
godz. 9.00-18.00
PROGRAM
9.00 – 18.00 |
Sprzedaż produktów ekologicznych i tradycyjnych stoiska informacyjne dotyczące produktów ekologicznych, ziół i miodu stoiska degustacyjne stoisko warsztatowe dla dzieci |
11.00 – 12.30 |
Dieta dla pierwszoklasisty – jak wspomagać rozwój fizyczny i intelektualny odpowiednim odżywianiem. |
12.45 – 13.15 |
ABC świadomego konsumenta - jak rozpoznać produkt ekologiczny. |
13.30 – 15.00 |
Dieta dla zdrowia – równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie. |
15.00 – 15.45 |
Konkurs wiedzy o rolnictwie ekologicznym dla konsumentów połączony |
16.00 – 17.00 |
Dieta dla Bałtyku – czym jest i co nam daje? |
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Działanie współfinansowane przez Unię Europejską w ramach Schematu III Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz Programu Regionu Morza Bałtyckiego (BSR) 2007-2013.