Relacja z Targów EKOGALA 2013
Kolejna, już siódma edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych EKOGALA za nami. W tym roku Targi te odbywały się w dniach 24 – 26 maja tradycyjnie już na Hali „Podpromie” w Rzeszowie. Organizatorami tego wydarzenia byli: Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Urząd Miasta Rzeszowa oraz Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego.
Na Targi przyjechało łącznie 98 wystawców z kraju i z zagranicy, m. in. z Ukrainy, Węgier, Rumunii, Włoch, Grecji i Chorwacji. Warunkiem uczestnictwa było posiadanie certyfikatu potwierdzającego ekologiczne pochodzenie prezentowanych produktów.
|
Wystawcy to głównie ekologiczni producenci i firmy, |
Motywem przewodnim zarówno Targów jak i trwających równocześnie paneli edukacyjnych było pszczelarstwo i produkty pszczele. Chciano w ten sposób zwrócić uwagę na narastający w całej Europie problem wymierania pszczół spowodowany nadmierną chemizacją rolnictwa i zanieczyszczeniem środowiska. W centrum hali, wśród stoisk wystawców znajdowała się tzw. „Wyspa pszczela”, która tętniła życiem, niczym prawdziwy ul. Gospodarzami Wyspy byli ekologiczni pszczelarze z Podkarpacia: Pan Marek Barzyk, Pan Krzysztof Bałon i Pan Jerzy Bańkowski. Można było degustować tam różnego rodzaju miody, dowiedzieć się o ich właściwościach i zaletach, odbywały się pokazy sprzętu pszczelarskiego oraz miodobrania.
|
Pan Marek Barzyk na „Wyspie pszczelej” opowiadający o miodach |
Oprócz miodu i produktów pszczelich na Targach można było spróbować i kupić cały szereg innych ekologicznych produktów, jak: pieczywo, ciasta, soki, przetwory owocowo – warzywne, wędliny, nabiał, mąki i kasze, oleje, przyprawy, zioła, herbaty i nalewki. Zainteresowani ekologiczną uprawą mogli uzyskać fachowe doradztwo z zakresu prowadzenia gospodarstwa ekologicznego.
Pierwszego dnia Targów, tj. w piątek 24 maja Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego zorganizowała dwa ekologiczne seminaria dla dzieci i młodzieży (łącznie dla 600 uczniów) podczas których o pszczelarstwie ekologicznym opowiadali: Pan Marek Barzyk oraz Pan Krzysztof Bałon – członkowie Sekcji Pszczelarstwa PIRE. Zostały wtedy również wręczone nagrody 60-ciu laureatom wojewódzkich konkursów ekologicznych (więcej o seminarium dla uczniów szkół podstawowych oraz o seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich).
|
Seminarium dla dzieci szkół podstawowych pt. „Skąd się biorą ekologiczne miody" |
W sobotę 25 maja odbyło się oficjalne otwarcie Targów połączone z obchodami „Dnia Samorządu Terytorialnego”. Wszystkich zebranych gości, wystawców oraz zwiedzających Targi przywitali przedstawiciele Organizatorów: Pan Lucjan Kuźniar – Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego, Pan Marek Ustrobiński – Zastępca Prezydenta Miasta Rzeszowa oraz Pan Marian Wójtowicz – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego.
|
Pan Marian Wójtowicz witający wszystkich przybyłych na Ekogalę |
Na zwiedzających i gości w tym dniu czekało wiele atrakcji. Rozstrzygnięte zostały konkursy Podkarpackiego Stowarzyszenia Samorządów Terytorialnych, gdzie wyróżnienie w ramach X Podkarpackiego Forum Prasy Samorządowej za kwartalnik społeczno – kulturowy Gminy Świlcza „TRZCIONKA” odebrał Pan Wojciech Wdowik – Wójt Gminy Świlcza.
|
Pan Wojciech Wdowik odbierający wyróżnienie |
Swoje zdolności kulinarne w pokazie gotowania pt. „Władza od kuchni” mieli okazję zaprezentować: Pan Tadeusz Ferenc – Prezydent Miasta Rzeszowa, Pan Lucjan Kuźniar – Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego oraz Pani Alicja Wosik – Wicewojewoda Podkarpacki.
|
Oczywiście prezentowane potrawy przygotowywane były na bazie miodu |
Innym smakowitym wydarzeniem był VIII Europejski Konkurs Kulinarny dla szkół gastronomicznych, których gospodarzem był Zespół Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie. W konkursie wzięło udział 11 szkół z Polski i z zagranicy. Pierwsze miejsce egzekwo zajęli: Zespół Szkół Agro - Technicznych w Ropczycach oraz Wyższa Szkoła Zawodowa Hotelarstwa i Turystyki z Iwano – Frankowska (Ukraina). Uczniowie mieli za zadanie przygotować jak najsmaczniejszą potrawę z drobiu w połączeniu z miodem.
|
Rozstrzygnięcie Europejskiego Konkursu Kulinarnego |
W tym samych czasie trwała konferencja dla pszczelarzy i rolników na temat pszczelarstwa ekologicznego. Swoje wykłady wygłosili wybitni specjaliście m. in. prof. dr hab. Artur Stojko (Śląska Akademia medyczna w Katowicach) mówiący o leczeniu produktami pszczelimi czyli apiteriapii, prof. dr hab. Jan Nazarkiewicz – Jodko (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach), który przedstawił zagrożenia dla pszczół płynące z uprawiania roślin genetycznie modyfikowanych (GMO).
Tego dnia, pierwszy raz na Ekogali została zorganizowana Giełda Kooperacyjna moderowana przez ekspertów Centrum Obsługi Inwestorów i Eksporterów dla polskich i zagranicznych przedsiębiorców, ułatwiająca nawiązanie kontaktów handlowych między firmami.
Ostatniego dnia Targów, czyli w niedzielę 26 maja zwiedzający jak i wystawcy mogli wysłuchać ciekawego wykładu prof. dr hab. Ryszarda Czarneckiego z Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum na temat produktów pszczelich w żywieniu i leczeniu ludzi.
Podczas trwania Ekogali wszystkie stoiska były poddawane ocenie przez powołane jury, a w niedzielę nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu na „Najładniejsze stoisko Targów 2013”. Z radością informujemy, że I miejsce w konkursie zajął Pan Tomasz Obszański za stoisko swojej firmy „Barwy Zdrowia”, na którym znajdowały się m. in. oleje lniane i rzepakowe tłoczone na zimno, makuchy, siemie lniane oraz warzywa i owoce. II miejsce zajęło stoisko Gusti Agricoli Lucani z Włoch, a III miejsce stoisko Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
|
Laureaci oraz organizatorzy Konkursu na „Najładniejsze stoisko Targów 2013” |
Targi zakończyły się o godz. 14.00 w niedzielę. Szacuje się, że przez trzy dni odwiedziło je kilka tysięcy osób, co z kolei świadczy o rosnącym zainteresowaniu mieszkańców Rzeszowa i okolic żywnością najwyższej jakości. Miejmy nadzieję, że rynek żywności ekologicznej będzie z roku na rok coraz silniejszy, zwłaszcza na Podkarpaciu, które ma duży potencjał przyrodniczy do produkcji ekologicznych produktów …
Zatem, do zobaczenia na Targach EKOGALA 2014 !
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...
|