Aktualności i galerie

XIII Podkarpacka Konferencja Rolnictwa Ekologicznego w Trzcianie

 

Logo biofoodLogo PIREPodkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego oraz Grupa Producentów „BIO-FOOD Roztocze” Spółka z o.o. mają zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w XIII Podkarpackiej Konferencji Rolnictwa Ekologicznego pt. „Zdrowa gleba, zdrowa roślina, zdrowy człowiek”, która odbędzie się w dniu 9 listopada 2022 r. w Gminnym Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Trzcianie (36-071 Trzciana 353C).

Zapraszamy do zapoznania się z programem Konferencji. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, warzywnicy, sadownicy, producenci zbóż, jak i producenci owoców miękkich. Omówimy problemy związane z glebą, najczęściej występujące choroby i szkodniki oraz sposoby ich zwalczania, przedstawimy kalkulacje kosztów produkcji owoców jagodowych, charakterystykę odmian truskawek i malin przydatnych do uprawy ekologicznej a także możliwość kombajnowego zbioru malin. W dyskusji głos zabierze ekolog Pan Tomasz Pałka, doświadczony producent porzeczek oraz zarazem wyborowy szkółkarz, który omówi wady i zalety wielu odmian porzeczek czerwonych i czarnych.

Konferencji będzie towarzyszył kiermasz bioproduktów i preparatów probiotycznych, które można będzie zakupić po przystępnych cenach.

Będą z nami tego dnia także przedstawiciele kilku firm, których produkty polecam Państwu na co dzień do stymulowania roślin, mikoryzowania, zwalczania chorób i szkodników – można będzie więc zasięgnąć wiedzy o preparatach wprost u źródła.

Żebyście Państwo nie opadli z sił i z uwagą słuchali wykładów organizatorzy przygotowują poczęstunek, przekąski, ciepłe i zimne napoje oraz dodatkowe atrakcje jak np. możliwość samodzielnego przygotowania pysznego schłodzonego soku „Smoothie”, z ekologicznych owoców przy pomocy... roweru!

Wykładowcy już od godz. 9.00 będą nieodpłatnie udzielać porad i odpowiadać na Państwa pytania, natomiast oficjalne rozpoczęcie Konferencji odbędzie się o godz. 10.

W czasie konferencji można będzie zamówić sadzonki truskawek, malin i porzeczek, zadeklarować areał pola pod produkcję ogórków ekologicznych, dyni na pestkę, słonecznika itp.

Wykłady będą nagrywane, Rolnicy zainteresowani nabyciem pendriv-ów z filmami z dnia konferencji, po zgłoszeniu chęci zakupu i dokonaniu wpłaty w cenie 30 zł otrzymają przesyłki
do domów.


Program konferencji:

  • 09:00 – 10:00 - Poranna kawa, konsultacje u wykładowców, zapoznanie się z ofertą firm towarzyszących konferencji 10:00 – 10:10 - Otwarcie konferencji, przywitanie zaproszonych gości
  • 10:10 – 10:20 - Edukacja ekologiczna najmłodszych prowadzona przez PIRE w ramach autorskiego Programu „Zdrowo jem – zdrowo żyję” - Jolanta Pyziak - Przewodnicząca Zespołu ds. edukacji ekologicznej dzieci i młodzieży PIRE
  • 10:20 – 11:00 - „Od zdrowej gleby do zdrowia człowieka” - Sławomir Gacka, Probiotics Polska
  • 11:00 – 11:30 - „Zdrowa produkcja, zdrowe owoce, zdrowy konsument – czy to się jeszcze opłaca?” - dr Dariusz Paszko, Uniwersytet Przyrodniczy Lublin
  • 11:30 – 12:00 - „Od zdrowej gleby do zdrowej rośliny - kompleksy chorobowe i ich wpływ na jakość upraw” - dr Aneta Chałańska, NEF Science
  • 12:00 – 12:30 - Przerwa kawowa
  • 12:30 – 13:00 - „Rodzaje sadzonek, odmiany truskawek i malin polecane do upraw ekologicznych” - Krzysztof Sak, Agronom Plants Zienki
  • 13:00 – 13:15 - „Ochrona przed mrozem, przymrozkami, chłodem, ograniczanie zachwaszczenia, przyspieszanie zbiorów roślin jagodowych ze szczególnym uwzględnieniem truskawek i malin” - Tomasz Poliszak, Agrimpex Jarosław
  • 13:15 – 13:45 - „Integrowana i ekologiczna ochrona roślin - przykłady ciekawych rozwiązań” - Stanisław Jamrozik, Bioconcept Gardenia sp. z o. o.
  • 13:45 – 14:15 - „Możliwość wprowadzenia zbioru mechanicznego malin w Polsce” - dr Paweł Krawiec, Horti Team 14:15 – 14:30 - Pytania do wykładowców, dyskusja, wnioski
  • 14:30 - Zakończenie konferencji

 

© Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego '2019
Free Joomla! templates by Engine Templates