Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale w partnerstwie ze Związkiem Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”, Wojewódzkim Związkiem Pszczelarzy w Rzeszowie oraz Podkarpacką Izbą Rolniczą realizują operację: „Ekologia- od producenta do konsumenta”.
Celem operacji jest identyfikacja i szerzenie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz upowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa i żywności ekologicznej oraz wprowadzania jej na rynek w krótkich łańcuchach dostaw. Jest on realizowany m. in. poprzez zorganizowanie konferencji „Produkcja ekologiczna od pola do stołu”.
Konferencja planowana jest 15.10.2020 o godz. 9.00 w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.
W czasie konferencji przedstawione będą zasady wytwarzania produktów ekologicznych jako możliwości rozwoju gospodarstw i zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich. Uczestnikom konferencji przekazana zostanie wiedza z zakresu przedsiębiorczości, przetwórstwa żywności na niewielką skalę i wprowadzania jej na rynek w krótkich łańcuchach dystrybucji a w szczególności działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej oraz rolniczego handlu detalicznego oraz sprzedaży bezpośredniej. Przedstawione zostaną przykłady producentów ekologicznych, którzy posiadają doświadczenie w sprzedaży produktów z gospodarstwa.