Kolejnym punktem programu to prezentacja poszczególnych firm i ich przedstawicieli oraz oferty targowej z jaką wyjeżdżają na targi. W tym roku zgłosiło chęć udziału w targach osiem firm posiadających certyfikat ekologiczny, produkujący i przetwarzających produkty ekologiczne, a mianowicie:
1. Firma BioAvena , ul. Pułaskiego 3, Rzeszów
Produkty:
- susze warzywne
- przyprawy warzywno – ziołowe
- musli
- mieszanki bakaliowe
- chipsy jabłkowe
- kasze i mąki
- sok jabłkowy
- makaron orkiszowy
- konfitura z jabłek
2. Bio – Concept Plus Rynek 1 Sieniawa
Produkty:
- owoce mrożone i świeże
- warzywa mrożone i świeże
- mięso
- produkty suszone i soki
- koncentraty oraz pulpa owocowa
3. Firma O.K. Owocowe Koncentraty,
ul. Generała Chruściela 13, Przeworsk
Produkty:
- zagęszczone soki owocowe i warzywne
- aromaty naturalne
- przeciery
- soki surowe
4. Zakład Mięsny Jasiołka, ul. Nadbrzeżna 1, Dukla
Produkty:
- wyroby wołowe, wieprzowe
- kiełbasy suche
- kiełbasy półsuche
- wędzonki dukielskie
- salcesony bez żelatyny
- kiełbasa Pradziada
5. Z.P.H. Baszpol, Grzegorzówka 6, Hyżne
Produkty:
- ekologiczny chleb żytni razowy
- ekologiczny chleb młodości
- ekologiczny chleb orkiszowy
- ekologiczne ciasteczka
- płatki pszenne, żytnie, orkiszowe, owsiane
6. Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta
Markowa 409, Markowa
Produkty:
- kiełbasa markowska
- szynka markowska
- polędwiczki wędzone
- pasztet
- przysmak markowski
- golonka babuni
- schab wędzony
- pasztet w słoiku
- smalec ze skwarkami
7. Jerzy Bańkowski Więckowice 39, Roźwienica
Produkty:
- miód wielokwiatowy ekologiczny
- miód nektarowo- spadziowy
- miód gryczany
- plastry sekcyjne zalane miodem
8. Marek Barzyk ul. Mickiewicza 23/88 Krosno
Produkty:
- miód nektarowy
- miód ze spadzi jodłowej
- propolis
Powyższa prezentacja oprócz samego stoiska miała pokazać wystawców biorących udział w targach jak również prezentujących przez nich bogatą paletę produktów licząca ponad pięćdziesiąt różnorodnego asortymentu ekologicznego.
Oprócz promocji Województwa Podkarpackiego i swoich produktów przedstawiciele poszczególnych firm nie ukrywali, iż zależy im na jak największym zainteresowaniu odwiedzających targi swoimi produktami i nawiązaniu współpracy oraz wymiany handlowej.
Obecni na prezentacji wystawienniczej dziennikarze mieli okazję porozmawiać zarówno z przedstawicielami władz samorządowych województwa, a także z producentami i przetwórcami żywności ekologicznej. Pytania kierowane do uczestników konferencji dotyczyły głównie szans i perspektyw rozwojowych rolnictwa ekologicznego jak również oczekiwań z udziału w Targach BioFach 2009. Prezentacja zakończyła się wspólną degustacją produktów ekologicznych jakie będą reprezentowały nasz region na Targach. Mamy nadzieję, iż Targi będą tak samo udane jak produkty, które mieliśmy przyjemność kosztować.
Fot. Elżbieta Wójcikiewicz
- «« Poprzedni artykuł
- Następny artykuł