Spotkanie członków Klastra „Dolina Ekologicznej Żywności”
W dn. 21 kwietnia w siedzibie Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach odbyło się spotkanie klastra „Dolina Ekologicznej Żywności”.
Podczas tego spotkania zebrani członkowie Doliny Ekologicznej Żywności dyskutowali nad dalszą wizją rozwoju klastra, działającego od roku 2010. Klaster ten jest jednym z najsilniejszych klastrów branży spożywczej w kraju oraz najbardziej rozpoznawalnym klasterem grupującym producentów ekologicznych w Polsce. Został on ujęty w dokumencie Ministerstwa Rozwoju pt. „Plan na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju”, w którym został wymieniony jako inicjatywa warta wsparcia na terenie Polski Wschodniej.
Ze względu na bogaty dorobek Klastra DEŻ i jego rozpoznawalną markę członkowie klastra zgodnie zadecydowali, że należy dążyć do dalszego jego rozwoju. Zaproponowano kilka bardzo ciekawych, nowych działań komercyjnych, które pomogą zarówno klastrowi jak i zrzeszonym jego firmom ożywić klaster pod względem biznesowym.
Na spotkaniu powołano grupę roboczą, która zajmie się bardziej szczegółowym przygotowaniem tych działań, a także opracuje wizję przedsiębiorczego rozwoju klastra. Efekty pracy tej grupy zostaną przedstawione na następnym spotkaniu klastrowiczów. Zostanie wówczas również powołana Rada Klastra.
Zadecydowano także, że będą funkcjonować dwa równorzędne biura Klastra – w siedzibie Stowarzyszenia EkoLubelszczyzna w Lublinie i w siedzibie Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego w Świlczy.
Informacja o następnym spotkaniu członków Doliny Ekologicznej Żywności będzie umieszczona na naszej stronie oraz na stronie klastra.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...
|