SSeminarium dla uczniów gimnazjów
Po seminarium dla dzieci ze szkół podstawowych odbyło się seminarium dla młodzieży gimnazjalnej w godz. 12.00 – 14.00. Organizatorami seminarium byli: Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”, Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Rzeszowie oraz Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Konferencję poprowadziły: Pani Ewa Pietrucha – Kierownik Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia PSSE w Rzeszowie oraz pedagodzy z Zespołu Szkół Gospodarczych: Pani Sabina Walat i Pani Grażyna Kołodziej.
|
Uczestnicy seminarium dla gimnazjalistów |
|
Prowadząca seminarium – Pani Ewa Pietrucha |
Pani Sabina Walach – nauczyciel i dietetyk ZSG w Rzeszowie |
Spotkanie rozpoczął wykład Pana Marka Krysztoforskiego z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie – Oddział w Radomiu pt. „Chcę być w formie, więc odżywiam się ekologicznie”, który uczniowie wysłuchali z zapartym tchem. Następnie rozstrzygnięty został konkurs fotograficzny „Trzymaj formę ”. Fotografie laureatów można było oglądać na wystawie prac uczniów w Sali konferencyjnej. Nagrody laureatom wręczyli: Pan Lucjan Kuźniar – Członek Zarządu Sejmiku Województwa Podkarpackiego oraz Pan Wiesław Kwater – Zastępca Dyrektora Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej. Nagrody dla gimnazjalistów również sfinansował Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie.
|
Pan Marek Krysztoforski podczas bardzo ciekawego wykładu |
|
Nagrody wręczali: (od lewej) Pan Marszałek Lucjan Kuźniar, |
Wręczenie nagród laureatom |
Starsi uczniowie wysłuchali również cennych wskazówek Pana Wojciecha Wosia z Wojewódzkiego Urzędu Pracy, które podczas przyszłego poszukiwania pracy będą dla nich pomocne.
|
Cenne uwagi na przyszłość Pana Wojciecha Wosia z Wojewódzkiego Urzędu Pracy |
Następnie nauczycielki z ZSG w Rzeszowie przedstawiły zasady prawidłowego odżywiania w wykładzie pt. „Sam przygotowuję swój posiłek”, po czym uczniowie z tej szkoły zaprezentowali w praktyczny sposób przygotowanie czegoś wartościowego do zjedzenia i zaprosili wszystkich do degustacji samodzielnie skomponowanych przekąsek. Na koniec każdy uczestnik seminarium otrzymał upominek ekologiczny: sok, chipsy jabłkowe i baton muesli.
|
Uczniowie z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przygotowujący przekąski |
|
Uczniowie chętnie odpowiadali na pytania Prowadzących związane z prawidłowym odżywianiem |
Degustacja przygotowanych przez uczniów ekologicznych smakołyków |