Targi ekologiczne

III Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej EKOGALA 2009'

 

ekogalaW dniach 22-24 maja odbyły się już po raz trzeci Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej EKOGALA 2009 w Rzeszowie. Przez trzy dni Hala na Podpromiu wypełniona była ponad stu wystawcami związanymi z rolnictwem ekologicznym, zarówno producenci, firmy, rolnicy jak również instytucje wspierające rolnictwo ekologiczne. W tym roku oprócz krajowych producentów na Targach można było zobaczyć i posmakować produkty od wystawców z Włoch, Ukrainy, Gruzji, Czech i Słowacji. Głównym organizatorem Targów był Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego a współorganizatorem nasz Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”. Stoisko nasze na Tegorocznych Targach udostępnione było w pierwszy dzień dla Szkoły Gastronomicznej z Rzeszowa na którym to młodzież przygotowywała pyszne potrawy z produktów ekologicznych, które mogli degustować wszyscy zwiedzający. W pierwszym dniu Targów odbyły się zajęcia promujące zdrowy styl życia i ekologiczny sposób żywienia w ramach programu edukacyjnego „ Trzymaj Formę”. Zajęcia zgromadziły ponad 250 uczniów gimnazjalnych z Rzeszowa, koordynatorem tego przedsięwzięcia był Pan Zygmunt Radek Wiceprezes PIRE. Program ten realizowany był przez Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Rzeszowie.

ekogalaW drugim dniu Targów oprócz zwiedzania, zakupów, porad i degustacji przyrządzanych potraw z produktów ekologicznych, można było posłuchać i oglądać występ Kapeli Ludowej „Muzykanty” z Trzciany oraz Zespół Dziecięcy „ Trójczyce” z Orłów, jak również wziąć udział w konkursach w których nagrodami były kosze z produktami ekologicznymi. Uczestnicy Targów mieli także możliwość uczestniczenia w konferencjach naukowych poświęconych problematyce rynku żywności ekologicznej w Polsce oraz wpływowi żywienia na zdrowie człowieka oraz choroby powodujące zły sposób odżywiania.

Trzeci dzień Targów to rozstrzygnięcie konkursu na najładniejsze aranżacje stoisk wystawowych. W tym roku jednym z laureatów zostało Leżajskie Stowarzyszenie Gospodarstw Ekologicznych jedno z czterech wchodzących w skład Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego. Również Izba została wyróżniona przez Prezesa Agencji Rynku Rolnego w Warszawie za promowanie Rolnictwa Ekologicznego oraz za wzięcie udziału w przygotowaniu i przeprowadzeniu seminariów organizowanych przez Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach przy współpracy Izby. Powyższe seminaria prowadzone były w formie kampanii informacyjnej pt. „Rolnictwo Ekologiczne” finansowane przez Komisję Europejską i Agencję Rynku Rolnego.

ekogalaOd 8 listopada 2006 r. rozpoczęła się ogólnopolska kampania informacyjna dotycząca rolnictwa ekologicznego i jego produktów. Organizatorzy kampanii – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencja Rynku Rolnego chcą dostarczyć odbiorcom wiedzę na temat korzyści płynących z produkcji ekologicznej, zachęcić indywidualnych producentów, przetwórców i grupy producentów do przestawiania się na ekologiczne metody produkcji oraz spowodować wzrost popytu na certyfikowaną żywność ekologiczną poprzez zwiększenie wiedzy konsumentów na temat jej wartości.

ekogalaTrzyletnia kampania była skierowana do rolników, wytwórców i przetwórców produktów ekologicznych, do handlowców, hurtowników oraz do potencjalnych konsumentów żywności ekologicznej. Projekt miał za zadanie dostarczać konsumentom i producentom informacje na temat korzyści płynących z rolnictwa ekologicznego, zwłaszcza w zakresie ochrony środowiska, a także edukować doradców i producentów w zakresie ekologicznych metod

Seminaria odbyły się w miesiącu lutym i marcu br. roku jak i w latach poprzednich.  Powyższe wyróżnienie na ręce Prezesa Izby  Pana Mariana Wójtowicza wręczył Dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie Pan Mariusz Kawa.

ekogalaByło to bardzo miłe zaskoczenie, iż tak ważna instytucja jaką jest ARR doceniła wkład ludzi działających społecznie na rzecz propagowania i rozwoju rolnictwa ekologicznego nie tylko na Podkarpaciu za co składamy serdeczne podziękowanie.

ekogalaWażnym punktem trzeciego dnia Targów to również degustacja 100 kg tortu upieczonego przez cukiernię Rak & Orłowski, który cieszył się ogromnym powodzeniem i smakował wyśmienicie.

Z szacunkowych obliczeń tegoroczne Targi zwiedziło blisko 20 000 osób co było niewątpliwym sukcesem. Targi były nie tylko okazja do zaprezentowania się wytwórców żywności ekologicznej, ale także okazją do nawiązania kontaktów handlowych, jak również doskonałą okazją do promocji województwa podkarpackiego, które obecnie jest liderem największych polskich producentów żywności ekologicznej i z roku na rok umacnia swoja pozycję. Mamy nadzieję, iż przyszłoroczne Targi przyciągną jeszcze większą liczbę wystawców jak i zwiedzających..

 

Zapraszamy do galerii zdjęć ...

 

© Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego '2019
Free Joomla! templates by Engine Templates