W dniach 13 – 16 lutego 2013 r. odbyły się największe na świecie Targi żywności i produktów ekologicznych BioFach 2013 w Norymberdze (Niemcy). Równocześnie w tym samym miejscu trwały Tragi kosmetyków ekologicznych Vivaness 2013. W tym roku w ciągu czterech dni Tragi zwiedziło 41 500 odwiedzających z 129 krajów, a swoje stoiska zaprezentowało 2396 wystawców z całego świata (ok. 70% zagranicznych wystawców).
BioFach to bardzo ważne wydarzenie w sektorze rolnictwa ekologicznego. Hasłem przewodnim tegorocznej edycji Targów było: „Wspólna wartość: Działanie dla przyszłości świata”, a Krajem Roku była Rumunia.
Na BioFachu nie mogło zabraknąć też polskiej reprezentacji ekologicznych producentów i firm. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprosiło na stoisko kilka ekologicznych stowarzyszeń i organizacji z terenu całej Polski. Wśród nich także Klaster „Dolina Ekologicznej Żywności” z bardzo bogatą ofertą ekologicznych produktów z Podkarpacia i Lubelszczyzny.
|
Część polskiego stoiska oddana Dolinie Ekologicznej Żywności |
Podkarpacki rynek żywności ekologicznej reprezentowali: Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego, ekologiczna piekarnia BIO – EKO, Zakład Mięsny Jasiołka, ekologiczny pszczelarz Pan Marek Barzyk oraz soki i przetwory Owocowych Smaków.
|
Pan Marian Wójtowicz reprezentujący swoją ekologiczną piekarnię BIO – EKO |
|
Pan Marek Barzyk – Przewodniczący Sekcji Pszczelarstwa PIRE |
|
Pan Paweł Krajmas – Dyrektor Zakładów Mięsnych „Jasiołka” z Dukli |
Natomiast Lubelszczyznę: firma Barwy Zdrowia – oleje lniane i rzepakowe, Allnet Sp. z o.o. – sękacze i ciastka, Magiczny Ogród, Zakład Mięsny „Wasąg”, przedstawiciele Stowarzyszenia Ekoland oraz grupy producenckiej Brzost – Eko. Członkowie Klastra przywieźli ze sobą wiele ekologicznych produktów, z których przygotowana była wystawa oraz degustacja.
|
Ekologiczne oleje tłoczone na zimno |
|
Pani Anna Zaniewicz – Klimiuk z Cukierni Zaniewicz prezentująca tradycyjne ciasto - sękacz |
Udział naszych producentów i przetwórców w BioFachu korzystnie wpływa na polski rynek ekologicznej żywności, ponieważ Targi to międzynarodowa platforma handlowa, gdzie spotykają się potencjalni partnerzy, dostawcy, można podpatrzeć wiele ciekawych pomysłów, produktów i technik, a także wymienić się doświadczeniem z innymi producentami.
Zaobserwowaliśmy duże zainteresowanie surowcami i produktami firm zrzeszonych w Klastrze. Polska żywność jest coraz bardziej rozpoznawana na zagranicznych rynkach jako żywność najwyższej jakości, pochodząca z terenów czystych biologicznie. Dlatego też największą korzyścią dla uczestników klastra były nawiązane kontakty biznesowe. Trzymamy kciuki, aby rozwinęła się z nich owocna współpraca.
Dodatkową atrakcją zachęcającą przechodniów do zainteresowania się polskim stoiskiem były pokazy gotowania naszych tradycyjnych potraw i degustacja przygotowana przez kucharzy z Carlosem Gonzales – Tajera na czele. Rozchodzący się po całej hali zapach żurku z kiełbaską czy naleśników z powidłem nie pozwalał przejść zwiedzającym obojętnie obok naszego stoiska.
|
Serwowane dania rozchodziły się błyskawicznie a ustawiały się po nie długie kolejki |
Polskie stoisko odwiedziła również Pani Zofia Szalczyk – Podsekretarz stanu, która rozmawiała z producentami o sukcesach, ale także i problemach w rolnictwie i przetwórstwie ekologicznym.
|
Pani Minister Zofia Szalczyk – pierwsza z prawej |
Przedstawiciele Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego spotkali się także z członkami francuskiej organizacji FNAB reprezentującej rolników ekologicznych z całej Europy.
|
Spotkanie z przedstawicielami Narodowego Związku Rolnictwa Ekologicznego Regionów Francji (FNAB) |
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...