Targi ekologiczne

Relacja VII edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych EKOGALA 2013'

 

Kolejna, już siódma edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych EKOGALA za nami. W tym roku Targi te odbywały się w dniach 24 – 26 maja tradycyjnie już na Hali „Podpromie” w Rzeszowie. Organizatorami tego wydarzenia byli: Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Urząd Miasta Rzeszowa oraz Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego.

Na Targi przyjechało łącznie 98 wystawców z kraju i z zagranicy, m. in. z Ukrainy, Węgier, Rumunii, Włoch, Grecji i Chorwacji. Warunkiem uczestnictwa było posiadanie certyfikatu potwierdzającego ekologiczne pochodzenie prezentowanych produktów.

Wystawcy to głównie ekologiczni producenci i firmy, ale także stowarzyszenia oraz instytucje wspierające rolnictwo ekologiczne.

Wystawcy to głównie ekologiczni producenci i firmy,
ale także stowarzyszenia oraz instytucje wspierające rolnictwo ekologiczne

 

Motywem przewodnim zarówno Targów jak i trwających równocześnie paneli edukacyjnych było pszczelarstwo i produkty pszczele. Chciano w ten sposób zwrócić uwagę na narastający w całej Europie problem wymierania pszczół spowodowany nadmierną chemizacją rolnictwa i zanieczyszczeniem środowiska. W centrum hali, wśród stoisk wystawców znajdowała się tzw. „Wyspa pszczela”, która tętniła życiem, niczym prawdziwy ul. Gospodarzami Wyspy byli ekologiczni pszczelarze z Podkarpacia: Pan Marek Barzyk, Pan Krzysztof Bałon i Pan Jerzy Bańkowski. Można było degustować tam różnego rodzaju miody, dowiedzieć się o ich właściwościach i zaletach, odbywały się pokazy sprzętu pszczelarskiego oraz miodobrania.

Pan Marek Barzyk na „Wyspie pszczelej” opowiadający o miodach

Pan Marek Barzyk na „Wyspie pszczelej” opowiadający o miodach


Oprócz miodu i produktów pszczelich na Targach można było spróbować i kupić cały szereg innych ekologicznych produktów, jak: pieczywo, ciasta, soki, przetwory owocowo – warzywne, wędliny, nabiał, mąki i kasze, oleje, przyprawy, zioła, herbaty i nalewki. Zainteresowani ekologiczną uprawą mogli uzyskać fachowe doradztwo z zakresu prowadzenia gospodarstwa ekologicznego.

Pierwszego dnia Targów, tj. w piątek 24 maja Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego zorganizowała dwa ekologiczne seminaria dla dzieci i młodzieży (łącznie dla 600 uczniów) podczas których o pszczelarstwie ekologicznym opowiadali: Pan Marek Barzyk oraz Pan Krzysztof Bałon – członkowie Sekcji Pszczelarstwa PIRE. Zostały wtedy również wręczone nagrody 60-ciu laureatom wojewódzkich konkursów ekologicznych (więcej o seminarium dla uczniów szkół podstawowych oraz o  seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich).

Seminarium dla dzieci szkół podstawowych pt. „Skąd się biorą ekologiczne miody"

Seminarium dla dzieci szkół podstawowych pt. „Skąd się biorą ekologiczne miody"


W sobotę 25 maja odbyło się oficjalne otwarcie Targów połączone z obchodami „Dnia Samorządu Terytorialnego”. Wszystkich zebranych gości, wystawców oraz zwiedzających Targi przywitali przedstawiciele Organizatorów: Pan Lucjan Kuźniar – Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego, Pan Marek Ustrobiński – Zastępca Prezydenta Miasta Rzeszowa oraz Pan Marian Wójtowicz – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego.

Pan Marian Wójtowicz witający wszystkich przybyłych na Ekogalę

Pan Marian Wójtowicz witający wszystkich przybyłych na Ekogalę


Na zwiedzających i gości w tym dniu czekało wiele atrakcji. Rozstrzygnięte zostały konkursy Podkarpackiego Stowarzyszenia Samorządów Terytorialnych, gdzie wyróżnienie w ramach X Podkarpackiego Forum Prasy Samorządowej za kwartalnik społeczno – kulturowy Gminy Świlcza „TRZCIONKA” odebrał Pan Wojciech Wdowik – Wójt Gminy Świlcza.

Pan Wojciech Wdowik odbierający wyróżnienie

Pan Wojciech Wdowik odbierający wyróżnienie


Swoje zdolności kulinarne w pokazie gotowania pt. „Władza od kuchni” mieli okazję zaprezentować: Pan Tadeusz Ferenc – Prezydent Miasta Rzeszowa, Pan Lucjan Kuźniar – Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego oraz Pani Alicja Wosik – Wicewojewoda Podkarpacki.

Oczywiście prezentowane potrawy przygotowywane były na bazie miodu

Oczywiście prezentowane potrawy przygotowywane były na bazie miodu


Innym smakowitym wydarzeniem był VIII Europejski Konkurs Kulinarny dla szkół gastronomicznych, których gospodarzem był Zespół Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie. W konkursie wzięło udział 11 szkół z Polski i z zagranicy. Pierwsze miejsce egzekwo zajęli: Zespół Szkół Agro - Technicznych w Ropczycach oraz Wyższa Szkoła Zawodowa Hotelarstwa i Turystyki z Iwano – Frankowska (Ukraina). Uczniowie mieli za zadanie przygotować jak najsmaczniejszą potrawę z drobiu w połączeniu z miodem.

Rozstrzygnięcie Europejskiego Konkursu Kulinarnego

Rozstrzygnięcie Europejskiego Konkursu Kulinarnego


W tym samych czasie trwała konferencja dla pszczelarzy i rolników na temat pszczelarstwa ekologicznego. Swoje wykłady wygłosili wybitni specjaliście m. in. prof. dr hab. Artur Stojko (Śląska Akademia medyczna w Katowicach) mówiący o leczeniu produktami pszczelimi czyli apiteriapii, prof. dr hab. Jan Nazarkiewicz – Jodko (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach), który przedstawił zagrożenia dla pszczół płynące z uprawiania roślin genetycznie modyfikowanych (GMO).

Tego dnia, pierwszy raz na Ekogali została zorganizowana Giełda Kooperacyjna moderowana przez ekspertów Centrum Obsługi Inwestorów i Eksporterów dla polskich i zagranicznych przedsiębiorców, ułatwiająca nawiązanie kontaktów handlowych między firmami.

Ostatniego dnia Targów, czyli w niedzielę 26 maja zwiedzający jak i wystawcy mogli wysłuchać ciekawego wykładu prof. dr hab. Ryszarda Czarneckiego z Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum na temat produktów pszczelich w żywieniu i leczeniu ludzi.

Podczas trwania Ekogali wszystkie stoiska były poddawane ocenie przez powołane jury, a w niedzielę nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu na „Najładniejsze stoisko Targów 2013”. Z radością informujemy, że I miejsce w konkursie zajął Pan Tomasz Obszański za stoisko swojej firmy „Barwy Zdrowia”, na którym znajdowały się m. in. oleje lniane i rzepakowe tłoczone na zimno, makuchy, siemie lniane oraz warzywa i owoce. II miejsce zajęło stoisko Gusti Agricoli Lucani z Włoch, a III miejsce stoisko Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Laureaci oraz organizatorzy Konkursu na „Najładniejsze stoisko Targów 2013”

Laureaci oraz organizatorzy Konkursu na „Najładniejsze stoisko Targów 2013”


Targi zakończyły się o godz. 14.00 w niedzielę. Szacuje się, że przez trzy dni odwiedziło je kilka tysięcy osób, co z kolei świadczy o rosnącym zainteresowaniu mieszkańców Rzeszowa i okolic żywnością najwyższej jakości. Miejmy nadzieję, że rynek żywności ekologicznej będzie z roku na rok coraz silniejszy, zwłaszcza na Podkarpaciu, które ma duży potencjał przyrodniczy do produkcji ekologicznych produktów …

 

Zatem, do zobaczenia na Targach EKOGALA 2014 !

 


Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...

© Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego '2019
Free Joomla! templates by Engine Templates