Seminarium dla młodzieży podczas Ekogali 2014
Drugim seminarium organizowanym w dniu 23 maja podczas Targów EKOGALA 2014 było seminarium dla gimnazjalistów i uczniów szkół średnich
Spotkanie to zostało przygotowane wspólnie przez Podkarpacką Izbę Rolnictwa Ekologicznego, Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Rzeszowie oraz Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, a poprowadziły je Pani Ewa Pietrucha – Kierownik Sekcji oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia PSSE oraz Pani Alicja Wojdon – Kierownik biura PIRE.
|
W seminarium uczestniczyło ponad 300 uczniów |
Po powitaniu wszystkich przybyłych przez Prezesa PIRE Pana Roberta Machowskiego młodzież wysłuchała interesującego wykładu pt. „Dobroczynna moc produktów mlecznych” dr Leokadii Drobnicy z ZSG w Rzeszowie. Następnie technologiczne tajniki wytwarzania serów i innych produktów mlecznych na przykładzie Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego „FIGA” przedstawił Pan Maciej Bartoń ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.
Następnie uczniowie z ZSG zaprezentowali pokaz przygotowywania zdrowych koktajli na bazie produktów mlecznych i owoców pod kierownictwem Pani Beaty Łuki. Ale żeby być zdrowym nie wystarczy tylko odpowiednio się odżywiać, trzeba także dużo się ruszać i aktywnie spędzać wolny czas – zapewniały Panie Agnieszka Worek i Agata Niedziałek – nauczycielki WF-u z ZSG w Rzeszowie. Dlatego wspólnie z uczennicami zaprezentowały pokaz ćwiczeń na stepie i z piłkami.
Podczas seminarium odbył się także finał dwóch wojewódzkich konkursów:
- „Trzymaj formę. Zdrowo jem – zdrowo żyję” – konkurs plastyczny dla gimnazjalistów,
- „Prozdrowotne walory produktów mlecznych” – konkurs na prezentację multimedialną dla uczniów szkół średnich.
W konkursach wyłoniono 10 laureatów, a wręczali im nagrody przedstawiciele instytucji wspierających edukację ekologiczną wśród młodzieży: Pan Jaromir Ślęczka – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny, Pani dr Leokadia Drobnica – ZSG w Rzeszowie oraz Pan Robert Machowski – PIRE. Zakup nagród został dofinansowany przez WFOŚiGW w Rzeszowie.
Na koniec uczestnicy seminarium otrzymali ekologiczne upominki – sok i chipsy jabłkowe, a także mieli możliwość posilić się ekologicznymi smakołykami. Upominki i poczęstunek sfinansowano ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...
|