Z wizytą w ekologicznych gospodarstwach na Węgrzech
W dniach 23 do 27 października 2013 r. Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego za pośrednictwem Klastra „Dolina Ekologicznej Żywności” brała udział w wyjeździe szkoleniowym na Węgrzech. Izbę reprezentował Pan Zygmunt Radek Wiceprezes Zarządu, a wyjazd zorganizowany został przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.
Tematem misji były „Innowacyjne metody badań w zakresie rolnictwa ekologicznego w Republice Węgierskiej”. Wzięli w niej udział przetwórcy i rolnicy ekologiczni, doradcy rolni oraz przedstawiciele instytucji rolniczych, a główny jej cel to podpatrzenie zasad funkcjonowania dobrze prosperujących ekologicznych gospodarstw i przedsiębiorstw, porównanie systemu nauczania, badań i oferty uczelni wyższych w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz państwowych instrumentów jego wsparcia na Węgrzech.
Na Węgrzech znajduje się ponad 136 tys. ha gruntów przeznaczonych pod uprawy ekologicznej, co stanowi 2,3% wszystkich gruntów rolnych. Funkcjonuje ponad 1900 przedsiębiorstw, które wytwarzają certyfikowaną ekologiczną żywność o wartości ok. 25 milionów Euro rocznie.
W dniu 24 października uczestnicy wyjazdu odwiedzili Wydział Rolnictwa Ekologicznego i Rolnictwa Zrównoważonego na Uniwersytecie Korwina w Budapeszcie oraz uniwersytecką ekologiczną farmę w Soroksar, przypatrując się prowadzonym tam badaniom i analizom nad ekologicznymi uprawami.
Nazajutrz udali się do biodynamicznego gospodarstwa Pendits w Tokaju, w którym oglądali doświadczenia z poplonami i roślinami okrywowymi. Następnie odwiedzili winnicę Oremus, gdzie mieli okazję zapoznać się z najnowszymi doniesieniami z zakresu przetwórstwa wina metodami ekologicznymi, po czym odbyło się zwiedzanie historycznego centrum miasta Eger.
Ostatniego dnia uczestnicy wyjazdu odwiedzili Park Narodowy Hortobagy i jego obszary upraw ekologicznych, gdzie znajdują się innowacyjne doświadczenia w zakresie ekologicznej produkcji zwierzęcej, m. in. hodowla bydła szarego i ekologiczna akwakultura.