PIRE wspiera kampanię "Legalna Żywność Lokalna"
Przyłącz się do akcji i podpisz petycję
Polska jest jednym z nielicznych krajów Europy, w których przepisy praktycznie uniemożliwiają sprzedaż żywności przetworzonej w małych gospodarstwach. Inicjatorzy kampanii społecznej Legalna Żywność Lokalna chcą to zmienić. Aby im pomóc, podpisz petycję w sprawie legalizacji sprzedaży zagrodowych serów, chleba, konfitur, octu, cydru i nalewek.
Fundacja Partnerstwo dla Środowiska i Małopolska Izba Rolnicza przygotowały propozycje zmiany przepisów, które umożliwią sprzedaż z pierwszej ręki niewielkiej ilości żywności lokalnej m.in. przetworów owocowych i warzywnych, oleju surowego, nabiału, cielęciny, jagnięciny, chleba i nalewek. Zwolnienie z konieczności zakładania działalności gospodarczej dotyczyłoby tylko rolników, którzy przetwarzają żywność bazując na własnych plonach. Propozycje zebrano w postaci petycji, którą można podpisać tu: http://www.petycjeonline.com/legalna_ywno_lokalna
Do tej pory petycję poparło ponad 3,2 tysiące osób. Gdy podpisów będzie 30 tysięcy, zostaną one złożone razem z propozycjami zmian w Kancelarii Premiera, Kancelarii Prezydenta, Ministra Zdrowia i Ministra Rolnictwa oraz parlamentarzystów i senatorów.
Autorzy petycji proponują, aby dozwolona była produkcja i sprzedaż z pierwszej ręki dżemów, konfitur, soków, sałatek warzywnych, zup, przecierów (limit np. 150 kg/tydzień), mąk i kasz (7 t/rok) oraz tłoczenie oleju surowego z nasion oleistych (1000 l/rok). Należałoby również wprowadzić możliwość legalnego wytwarzania serów twarogowych, serów twardych oraz masła i jogurtów z mleka niepasteryzowanego (maksymalne zużycia mleka do produkcji - 1000 l/tydzień). Ułatwienia powinny dotyczyć również sprzedaży chleba (100 kg/tydzień), surowego mięsa (zwłaszcza jagnięciny i cielęciny) oraz własnych nalewek (500 l/rok), cydrów, octu i wina (np. do 2000 l/rok zwolnione z podatku VAT). Wśród proponowanych ułatwień znalazła się propozycja, aby rolnik mógł szatkować, kroić i myć warzywa z pochodzące z jego gospodarstwa.
Pomysłodawcy kampanii zakładają, że produkcja żywności do sprzedaży z pierwszej ręki powinna być objęta nadzorem instytucji kontrolujących oraz uzyskać zaświadczenia z odpowiedniego laboratorium o terminie ważności i akceptacji technologii produkcji. Ponadto, wszystkie przepisy dotyczące żywności sprzedawanej z pierwszej ręki powinny być zebrane w jednym akcie prawnym, napisanym zrozumiałym językiem.
Jeśli zastanawiasz się jeszcze czy podpisać petycję, zapoznaj się z propozycjami zmian legislacyjnych i argumentami świadczącymi za słusznością sprawy.
Do pobrania:
Propozycje zmian legislacyjnym w sprawie Legalnej Żywności Lokalnej
Ulotka Legalnej Żywności Lokalnej