Relacja z III Alpejsko – Karpackie Forum Współpracy w Rzeszowie
W weekend 13 – 14 września br. odbyła się trzecia edycja Alpejsko – Karpackiego Forum Współpracy na Hali Podpromie w Rzeszowie. Wydarzenie to zorganizowane było przez Stowarzyszenie Euroregion Karpacki Polska oraz Stowarzyszenie na Rzecz Promocji i Rozwoju Podkarpacia ProCarpathia.
Alpejsko - Karpackie Forum Współpracy to platforma współpracy pomiędzy producentami, firmami i instytucjami znajdującymi się na terenie Euroregionu Karpackiego (część Polski, Ukrainy, Rumunii, Czech i Słowacji). Hasłem Forum było: „Karpaty – pomiędzy mistyką a inteligentnym rozwojem”, a jego ramach odbyły się targi wystawiennicze oraz konferencje i panele tematyczne, a w ich przerwach liczne występy zespołów i kapel ludowych, a także pokazy kulinarne m.in. w wykonaniu znanego z telewizji kucharza Pascala Brodnickiego.
Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego na swoim stoisku prezentowała produkty zrzeszonych producentów:
- firmy Owocowe Smaki Sp. z o.o. produkującej ekologiczne, tłoczone soki,
- piekarni ekologicznej PPHU BIO – EKO Marian Wójtowicz,
- pasieki ekologicznej Państwa Marty i Krzysztofa Bałonów z Niżnej Łąki,
- pasieki ekologicznej Pana Marka Barzyka z Krosna
- pasieki ekologicznej Pana Jerzego Bańkowskiego z Więckowic.
Na stoisku prowadziliśmy degustację różnego rodzaju ekologicznego pieczywa oraz ekologicznych soków.
W sobotę wieczorem w ramach uroczystości pn. Wieczór Karpacki również na Hali „Podpromie” odbyła się Gala Finałowa XXI edycji Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA, podczas której nagrodzone zostały najlepsze produkty spożywcze na Podkarpaciu wytwarzane według tradycyjnej, sprawdzonej receptury. Nagrodę Specjalną – Statuetkę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymał jeden z laureatów Konkursu – Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dulki.
Tego wieczoru zostały również wręczone statuetki Karpackich Sokołów przedstawicielom instytucji współpracujących ze sobą w ramach Projektu z terenu Euroregionu Karpackiego.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...
|