Aktualności i galerie

2015.05.29: Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich


Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich
podczas EKOGALI 2015

 

Drugie seminarium pt. „Żniwa, przemiał zbóż i pieczenie chleba – kiedyś i dziś” zorganizowane zostało przez PIRE, Powiatową Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Rzeszowie oraz Zespół Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Odbyło się ono 29 maja podczas Targów EKOGALA 2015 o godz. 12.00 i adresowane było do gimnazjalistów i uczniów szkół średnich.

Po przywitaniu uczestników seminarium oraz gości Prezes PIRE Robert Machowski podziękował p. Ewie Pietrusze – Kierownikowi Sekcji Oświaty i Promocji Zdrowia PSSE w Rzeszowie i p. Irenie Baran – dyr. ZSG w Rzeszowie za wieloletnią współpracę przy organizacji seminarium dla młodzieży.

Podczas seminarium uczniowie mieli możliwość dowiedzieć się jak obecnie i kiedyś wypiekane było pieczywo oraz jaki wpływ na zdrowie człowieka mają produkty zbożowe.
 

 Pan Tadeusz Rolnik zachęcał wszystkich aby spróbować samemu upiec chleb w domu

Pan Tadeusz Rolnik zachęcał wszystkich aby spróbować samemu upiec chleb w domu

 
Po wykładzie rozstrzygnięto wojewódzkie konkursy dla młodzieży o tematyce ekologicznej organizowane przez Stowarzyszenie Producentów Żywności Ekologicznej EKO DAR w Świlczy oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie:

    -  konkurs fotograficzny pt. „Zbożowe produkty dla zdrowia w obiektywie”
    - konkurs na prezentację multimedialną pt. „Prozdrowotne właściwości produktów zbożowych”.

Nagrody dziesięciu laureatom wręczyli przedstawiciele instytucji wspierających edukację ekologiczną młodzieży: p. Jaromir Ślączka - Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny, p. Aleksander Ziaja – Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w zastępstwie za p. Marka Ordyczyńskiego - Dyrektora ARiMR w Rzeszowie.

Następnie wszyscy uczestnicy posilili się ekologicznymi smakołykami. Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego ufundował także drobne upominki dla wszystkich uczniów, każdy otrzymał ekologiczny sok i chipsy jabłkowe.

Po seminarium uczniowie udali się na wyspę tematyczną, na której odbywała się prezentacja różnych rodzajów zbóż, pokazy jego mielenia na mąki, kasze i otręby, pokazy wyrabiania ciasta, wypieku chleba, ciasteczek i proziaków oraz ich degustacja.
 


 

  Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...
 


 

© Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego '2019
Free Joomla! templates by Engine Templates