Warsztaty przyrodniczo – ekologiczne w gospodarstwach ekologicznych
w ramach Programu „Zdrowo jem – zdrowo żyję”
W ramach Programu PIRE zrealizowało również warsztaty przyrodniczo – ekologiczne w gospodarstwach ekologicznych, które prowadzone były przez doświadczonych rolników ekologicznych. Każde z wybranych do udziału w Programie gospodarstw cechuje różnorodność produkcyjna. Zapewniło to poznanie odmiennych typów prac w rolnictwie i produkcji ekologicznej. Warsztaty w gospodarstwach doskonale unaoczniły dzieciom proces powstawania żywności ekologicznej. Dzieci z dużym zainteresowaniem zwiedzały gospodarstwa rolne, niejednokrotnie pierwszy raz widząc z bliska np. krowę, czy obserwując jak wytwarza się masło i piecze się chleb. Dzieci miały tez możliwość spróbowania swojskich smakołyków wytwarzanych metodami ekologicznymi w gospodarstwie.
W tegorocznej edycji Programu zorganizowanych zostało 13 wyjazdów do gospodarstw i przetwórni ekologicznych, w których łącznie udział wzięło 567 dzieci. Mieli oni możliwość odwiedzenia jednego z poniżej wymienionych gospodarstw:
1. Gospodarstwo Państwa Aliny i Wacława Beclów w Handzlówce
Państwo Beclowie prowadzą w swoim gospodarstwie sad i suszarnie owoców, ziół i warzyw, które później wykorzystują do przygotowania naturalnych i aromatycznych herbat oraz suszonych mieszanek wykorzystywanych w kuchni. Prowadzą również agroturystykę w domku w starym, wiejskim stylu. Dzieci zapoznają się tu z pracami w sadzie i suszarni, rozpoznają smaki suszonych owoców i herbat. Zwiedzają również mieszczące się niedaleko Muzeum Wsi Handzlowskiej.
|
2. Gospodarstwo Pana Michała Zawadzkiego w Jelnej
W gospodarstwie Pana Michała w głównej mierze prowadzi się chów zwierząt gospodarskich: krów, świń, drobnego drobiu. Posiada on również 2 kucyki. Oprócz tego zajmuje się uprawą zbóż i warzyw. Na warsztatach dzieci poznają funkcję jaką spełniają zwierzęta w gospodarstwie oraz podglądają prace i zabiegi pielęgnacyjne niezbędne dla utrzymania zwierząt w dobrostanie. Oprócz tego odbywa się pokaz wytwarzania masła. Pan Michał oprowadza również dzieci po kuźni i opowiada o wykonywanej w niej czynnościach.
|
3. Gospodarstwo Pana Adama Bały w Grzegorzówce
Pan Adam Bała prowadzi niewielką piekarnię, w której wypieka różnego rodzaju ekologiczne pieczywo. Oprócz tego zajmuje się uprawą zbóż i warzyw. Podczas warsztatów w piekarni dzieci zapoznają się z procesami produkcji chleba, prezentowane są surowce do wypieku pieczywa oraz cała technologia. Pan Adam oprowadza również dzieci po gospodarstwie opowiadając o uprawach polowych.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...
|
Program „Zdrowo jem – zdrowo żyję” z każdą kolejną edycją budzi coraz większe zainteresowanie. Świadczy to o tym, że zamierzony efekt podnoszenia świadomości ekologicznej dzieci i młodzieży jest osiągany w coraz większym stopniu. Ponadto, uzyskaną wiedzę dzieci przekazują swoim rodzicom i bliskim, co dodatkowo wzmacnia pozytywne skutki Programu, a działania edukacyjne trafiają do szerszego grona konsumentów.