Sklep z żywnością ekologiczną w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie
Od 27 marca 2012 r. w Urzędzie Marszałkowskim przy al. Cieplińskiego 4 w Rzeszowie można kupić produkty wytwarzane w sposób w ekologiczny i tradycyjny.
Sklep mieści się na parterze w budynku Urzędu i jest doskonałą wizytówką podkarpackiej żywności ekologicznej. Tym bardziej, że jest to pierwsza w Polsce taka współpraca Samorządu z producentami i przetwórcami ekologicznymi.
Asortyment sklepu jest bardzo bogaty. Można tu kupić chleb wypiekany na liściu kapusty, wędliny, pasztety, wiele rodzajów miodów, ciasta, gomółki, tradycyjne sery, suszone owoce i herbaty – wszystko to, oraz wiele więcej bioproduktów najwyższej jakości pochodzi od regionalnych producentów.
Sklep prowadzi Fundacja „Contigo”, która jednocześnie działa na rzecz osób niepełnosprawnych oraz jest założycielem Zakładu Aktywności Zawodowej, w którym wytwarza się, m. in. takie potrawy, jak pierogi z kaszą i gołąbki. Potrawy te można również nabyć w sklepie.
Fot. Dariusz A. Danek
Uroczystego otwarcia punktu promocji podkarpackiej żywności w Urzędzie Marszałkowskim dokonali wspólnie: Marszałek, Mirosław Karapyta, członek Zarządu, Lucjan Kuźniar, prezes Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego, Marian Wójtowicz oraz prezes Fundacji „Contigo”, Andrzej Reizer.
Na liście produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa znajduje się ponad 100 produktów z Podkarpacia. Do sklepu sprowadzane są produkty z tej właśnie listy, które posiadają certyfikaty i są wytwarzane zgodnie z wszystkimi wymogami sanitarnymi.