2015.05.29: Seminarium dla uczniów szkół podstawowych „Uczymy się szacunku do chleba”

Drukuj


Seminarium dla uczniów szkół podstawowych
„Uczymy się szacunku do chleba” podczas EKOGALI 2015

 

W program Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA na stałe wpisały się seminaria ekologiczne dla dzieci i młodzieży organizowane przez Podkarpacką Izbę Rolnictwa Ekologicznego oraz jej Partnerów. Również podczas tegorocznej edycji EKOGALI pierwszego dnia Targów, tj. 29 maja w piątek odbyły się dwa seminaria.

Pierwsze z nich pt. „Uczymy się szacunku do chleba” odbyło się o godz. 10.00 i adresowane było do uczniów szkół podstawowych. Współorganizatorem spotkania była Szkoła Podstawowa nr 25 im. Prymasa Tysiąclecia w Rzeszowie.
 

W seminarium wzięło udział ok. 300 uczniów z opiekunami

W seminarium wzięło udział ok. 300 uczniów z opiekunami

 
Na wstępie Prezes PIRE Robert Machowski przywitał wszystkich uczestników seminarium i zaproszonych gości. Prezes złożył podziękowania Paniom ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie za coroczną od 2009 r. pomoc w przygotowaniach seminariów i konkursów dla dzieci, szczególnie p. Annie Hadale, p. Małgorzacie Prucharskiej, p. Elżbiecie Kluz i p. Jolancie Pyziak, ale także Alicji Wojdon – dyrektorowi biura PIRE.

Po wstępie i powitaniach wszyscy obejrzeli inscenizację w wykonaniu uczniów Szkoły Podstawowej nr 25 pod przygotowaniem p. Ewy Tobijasz oraz wysłuchali ciekawy wykład p. Adama Bały – właściciela ekologicznej Piekarni BASZPOL w Grzegorzówce na temat różnego rodzaju zbóż, sposobu ich przemiału i tradycyjnego wypieku chleba.

Po wykładzie rozstrzygnięte zostały wojewódzkie konkursy plastyczne o tematyce ekologicznej organizowane przez Stowarzyszenie Producentów Żywności Ekologicznej EKO DAR w Świlczy oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie:

    - konkurs plastyczny pt. „Mały ekolog. Pieczemy chleb”
    -
konkurs plastyczny pt. „Mój ekologiczny świat. Od ziarenka do bochenka”
    -
konkurs plastyczny pt. „Zdrowy styl życia. Jak powstaje ekologiczny chleb”.

Nagrody trzydziestu laureatom wręczyli przedstawiciele instytucji wspierających edukację ekologiczną dzieci: p. Henryk Wolicki – Pełnomocnik Prezydenta Miasta Rzeszowa ds. oświaty, opieki społecznej i osób niepełnosprawnych, p. Zofia Kochan – Dyrektor Dep. Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem UMWP i p. Bożena Zięba – Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie.

Następnie wszyscy uczestnicy posilili się ekologicznymi smakołykami. Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego ufundował także drobne upominki dla wszystkich uczniów, każdy otrzymał ekologiczny sok i chipsy jabłkowe.

Po seminarium uczniowie udali się na wyspę tematyczną, na której odbywała się prezentacja różnych rodzajów zbóż, pokazy jego mielenia na mąki, kasze i otręby, pokazy wyrabiania ciasta, wypieku chleba, ciasteczek i proziaków oraz ich degustacja.

 


 

  Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...