2012.05.25: Seminarium dla uczniów gimnazjów

Drukuj


SSeminarium dla uczniów gimnazjów


Po seminarium dla dzieci ze szkół podstawowych odbyło się seminarium dla młodzieży gimnazjalnej w godz. 12.00 – 14.00. Organizatorami seminarium byli: Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”, Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Rzeszowie oraz Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Konferencję poprowadziły: Pani Ewa Pietrucha – Kierownik Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia PSSE w Rzeszowie oraz pedagodzy z Zespołu Szkół Gospodarczych: Pani Sabina Walat i Pani Grażyna Kołodziej.
 

Uczestnicy seminarium dla gimnazjalistów

 

Prowadząca seminarium – Pani Ewa Pietrucha

 Pani Sabina Walach – nauczyciel i dietetyk ZSG w Rzeszowie

Spotkanie rozpoczął wykład Pana Marka Krysztoforskiego z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie – Oddział w Radomiu pt. „Chcę być w formie, więc odżywiam się ekologicznie”, który uczniowie wysłuchali z zapartym tchem. Następnie rozstrzygnięty został konkurs fotograficzny „Trzymaj formę ”. Fotografie laureatów można było oglądać na wystawie prac uczniów w Sali konferencyjnej. Nagrody laureatom wręczyli: Pan Lucjan Kuźniar – Członek Zarządu Sejmiku Województwa Podkarpackiego oraz Pan Wiesław Kwater – Zastępca Dyrektora Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej. Nagrody dla gimnazjalistów również sfinansował Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie.
 

Pan Marek Krysztoforski podczas bardzo ciekawego wykładu

 

Nagrody wręczali: (od lewej) Pan Marszałek Lucjan Kuźniar,
Pan Wiesław Kwater – Zastępca Dyrektora PSSE w Rzeszowie

Wręczenie nagród laureatom

Starsi uczniowie wysłuchali również cennych wskazówek Pana Wojciecha Wosia z Wojewódzkiego Urzędu Pracy, które podczas przyszłego poszukiwania pracy będą dla nich pomocne.
 

 Cenne uwagi na przyszłość Pana Wojciecha Wosia z Wojewódzkiego Urzędu Pracy

Następnie nauczycielki z ZSG w Rzeszowie przedstawiły zasady prawidłowego odżywiania w wykładzie pt. „Sam przygotowuję swój posiłek”, po czym uczniowie z tej szkoły zaprezentowali w praktyczny sposób przygotowanie czegoś wartościowego do zjedzenia i zaprosili wszystkich do degustacji samodzielnie skomponowanych przekąsek. Na koniec każdy uczestnik seminarium otrzymał upominek ekologiczny: sok, chipsy jabłkowe i baton muesli.
 

Uczniowie z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przygotowujący przekąski

 

 Uczniowie chętnie odpowiadali na pytania Prowadzących związane z prawidłowym odżywianiem

 Degustacja przygotowanych przez uczniów ekologicznych smakołyków