VI Podkarpacka Konferencja Rolnictwa Ekologicznego w Trzcianie

Drukuj


VI Podkarpacka Konferencja Rolnictwa Ekologicznego w Trzcianie
 

W dn. 20 listopada br. w Gminnym Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Trzcianie odbyła się VI Podkarpacka Konferencja Rolnictwa Ekologicznego, zorganizowana wspólnie przez Związek Stowarzyszeń „Podkarpacką Izbę Rolnictwa Ekologicznego” oraz klaster „Dolina Ekologicznej Żywności”.

Jak co roku uczestniczyło w niej wiele osób zainteresowanych rolnictwem i żywnością ekologiczną, a wśród nich przedstawiciele podkarpackich instytucji i wydziałów rolniczych, wyższych uczelni, właściciele przedsiębiorstw i gospodarstw ekologicznych, a także studenci i uczniowie kierunków przyrodniczych. Swoją obecnością zaszczycili nas Pan Zdzisław Pupa Senator RP, Pan Wojciech Wdowik Wójt Gminy Świlcza, Pan Marek Ordyczyński Dyrektor Podkarpackiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji w Rzeszowie, Pan Andrzej Wróbel Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie, Pan Jerzy Jakubiec Dyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, Pan Andrzej Reguła Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Rzeszowie, Pani Zofia Kochan Dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem UMWP oraz wielu innych znamienitych Gości.
 

Prezes Machowski witający wszystkich uczestników konferencji

Prezes Machowski witający wszystkich uczestników konferencji

 

W powitalnym przemówieniu Prezes PIRE Pan Robert Machowski podkreślał dużą wagę integracji środowiska producentów i przetwórców ekologicznych na Podkarpaciu, szczególnie stojąc na progu kończącego się w 2013 r. i rozpoczynającego nowego okresu finansowania rolnictwa ekologicznego w ramach PROW. Pan Prezes Machowski odebrał również od Pana Andrzeja Wróbla Dyrektora OT ARR w Rzeszowie podziękowanie dla Izby za promowanie i rozwój rolnictwa ekologicznego na Podkarpaciu.

Podczas konferencji omówiono wiele proekologicznych tematów. Była to świetna okazja do podsumowania czteroletniej działalności i osiągnięć klastra „Dolina Ekologicznej Żywności”. Ponadto, właściciele firm „AWB” Alina Becla oraz „Barwy Zdrowia” Tomasz Obszański i „Owocowe Smaki” Antoni Tudryn na przykładzie własnych przedsiębiorstw zaprezentowali, jakie możliwości przetwórcze posiada gospodarstwo ekologiczne i udowodnili, że może to być świetny pomysł na biznes.

 

Pan Antoni Tudryn opowiadający o ekologicznej produkcji soków i przetworów owocowo - warzywnych

Pan Antoni Tudryn opowiadający o ekologicznej produkcji soków
i przetworów owocowo - warzywnych


Natomiast o tym, jak ważna jest edukacja ekologiczna wśród dzieci i młodzieży przekonywała p. Bożena Zięba, Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie, omawiając działania realizowane w ramach Programu „Zdrowo jem – zdrowo żyję” PIRE.
Zastanawiające fakty na temat wpływu spożywanych produktów na zdrowie człowieka i efektów złego odżywiania przedstawiła p. Jolanta Miklar farmaceutka, Prezes Stowarzyszenia „EKO-WISŁOKA”.

Z kolei Pan Tadeusz Litwin, kierownik PZDR z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale zaprezentował wykład na temat pożytecznej roli pszczół i owadów zapylających w rolnictwie ekologicznym, szacując, że przychody dla rolnictwa z tytułu zapylania roślin przez pszczoły wynoszą ok. 22 miliardy Euro rocznie.

Nie zabrakło również typowo technologicznego tematu dotyczącego naturalnego nawożenia i ochrony gleb przedstawionego przez p. Stanisława Jamrozika z Bioconcept-Gardenia Sp. z o.o. Uczestnicy konferencji otrzymali również materiały z pomocnymi wskazówkami i zaleceniami odnośnie ekologicznego nawożenia i ochrony roślin oraz z innymi przydatnymi informacjami.

Po konferencji każdy zainteresowany mógł skorzystać z konsultacji z przedstawicielami firm nawozowych i środków ochrony roślin dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym.

 

Firmy te ofiarowały także swoje preparaty do konkursu jako nagrody dla najbardziej uważnych słuchaczy

Firmy te ofiarowały także swoje preparaty do konkursu
jako nagrody dla najbardziej uważnych słuchaczy


Na uczestników czekał również poczęstunek przygotowany na bazie ekologicznych produktów, przygotowany przez uczniów i nauczycieli z Zespołu Szkół Techniczno – Weterynaryjnych w Trzcianie. Goście mieli okazję popróbować różnego rodzaju miodów i innych produktów pszczelich z ekologicznej pasieki Pana Marka Barzyka.

 


Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...


 

Zdjęcia: Zbigniew Lis