2013.05.24: Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich podczas Targów EKOGALA 2013

Drukuj


Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich
podczas Targów EKOGALA 2013

 

Drugim ekologicznym seminarium w piątek 24 maja podczas Targów EKOALA 2013 było seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich pt. „Korzystny wpływ pszczół na środowisko naturalne i życie człowieka”. Spotkanie to zostało zorganizowane przy współpracy: Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego, Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Rzeszowie oraz Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, a wzięło w nim udział ok. 300 osób.

Wykład na temat pszczelarstwa ekologicznego wygłosił Pan Marek Barzyk. Podkreślał on niezastąpiony wpływ pszczół na ekosystemy przyrodnicze. Natomiast pokaz prac i produktów pszczelich zaprezentował Pan Krzysztof Bałon. Na podstawie przywiezionego, oryginalnego sprzętu, narzędzi i ubrań ochronnych mógł w praktyczny sposób przybliżyć młodzieży na czym polega praca pszczelarza, gdyż Pan Marek Barzyk i Krzysztof Bałon są właścicielami ekologicznych pasiek. Opowiedzieli również jak wygląda proces powstawania miodu i innych produktów pszczelich, po czym częstowali uczniów miodem z plastrów oraz pyłkiem pszczelim. Dużym zainteresowaniem cieszył się również przeszklony ul z żywymi pszczołami.

 

Pokaz prac pszczelarza

Pokaz prac pszczelarza

 

Po pokazie odbyło się wręczenie nagród 15-tu laureatom wojewódzkich konkursów: na plakat pt. „Trzymaj formę” dla gimnazjalistów oraz na prezentację multimedialną pt. „Wartości odżywcze produktów pszczelich” dla uczniów szkół średnich. Nagrody ufundowane zostały przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie oraz Podkarpacką Izbę Rolnictwa Ekologicznego, a wręczali je: Pan Wiesław Kwater – Zastępca Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Rzeszowie oraz Pani Irena Baran – Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

 

Pani Dyrektor Irena Baran wręczająca nagrodę laureatce

Pani Dyrektor Irena Baran wręczająca nagrodę laureatce

 

Na koniec odbyła się degustacja produktów ekologicznych. Uczestnicy seminarium otrzymali również drobne upominki ekologiczne: słoiczek miodu i baton musli. Poczęstunek i upominki ufundowane były ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich będących w dyspozycji Województwa Podkarpackiego.

 


 

  Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...