Zadania Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego:

  • Reprezentowanie interesów Stowarzyszeń i innych osób prawnych tworzących Związek.
  • Promowanie i wspieranie inicjatyw w zakresie produkcji, przetwórstwa i rozwoju rynków zbytu żywności ekologicznej.
  • Wspieranie merytorycznie, organizacyjnie i rzeczowo osób, instytucji i podmiotów gospodarczych zajmujących się żywnością ekologiczną.
  • Pozyskiwanie funduszy i dotacji.
  • Działanie na rzecz ekologicznego rozwoju regionu.
  • Kształtowanie świadomości ekologicznej.
  • Wspieranie inicjatyw sprzyjających ochronie środowiska naturalnego, dziedzictwa przyrodniczego  i kulturowego regionu podkarpackiego.
  • Pomoc w organizowaniu Grup Producenckich oraz innych przedsięwzięć handlowych i gospodarczych, rozwój małej przedsiębiorczości przetwórczej płodów rolnictwa ekologicznego oraz tworzenie miejsc pracy na obszarze wiejskim.
  • Udział samorządu rolniczego na etapie tworzenia  i w wdrażania strategii rozwoju wsi i rolnictwa ekologicznego na terenie woj. podkarpackiego.
  • Ochrona i promocja zdrowia.
  • Współorganizowanie krajoznawstwa oraz wypoczynku w gospodarstwach ekologicznych.
  • Współpraca z propagatorami regionalnej kultury, instytucjami i jednostkami naukowymi działającymi w kraju jak i za granicą.

 

Działalność Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego:

  • Organizowanie szkoleń o edukacji ekologicznej dzieci i młodzieży szkolnej.
  • Przekazywanie zainteresowanym rolnikom zasób wiedzy na temat prowadzenia swoich gospodarstw metodami ekologicznym.
  • Prowadzenie  edukacji konsumentów w kierunku dbałości o zdrowie własne i rodziny.
  • Przyczynianie się do wielofunkcyjnego rozwoju regionu poprzez tworzenie nowych miejsc pracy w przetwórstwie i sprzedaży produktów ekologicznych oraz rozwoju eko-agroturystyki.
  • Zachowywanie bogactwa kulturowego i bioróżnorodności regionu podkarpackiego.
  • Organizowanie wyjazdów szkoleniowych do wzorcowych gospodarstw ekologicznych.
  • Przygotowanie i przeprowadzenie w gospodarstwach ekologicznych i szkołach tzw. „zielonych dni” – warsztatów przyrodniczych dla dzieci i młodzieży szkolnej.
  • Promocja żywności wyprodukowanej metodami ekologicznymi

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com