Relacja z Targów EKOGALA 2014
 

W dniach 23 – 25 maja 2014 r. odbywała się ósma już edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych EKOGALA na Hali „Podpromie” w Rzeszowie. Wydarzeniem towarzyszącym Ekogali była odbywająca się równocześnie impreza „Tradycyjne Smaki Podkarpackie”. Organizatorami Targów byli: Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Urząd Miasta Rzeszowa oraz Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego w Świlczy.
 

Wystawa na stoisku ekologicznej piekarni „BASZPOL” Pana Adama Bały

Wystawa na stoisku ekologicznej piekarni „BASZPOL” Pana Adama Bały

 
W Targach wzięło udział 98 wystawców z kraju i z zagranicy, m.in. ze Słowacji, Czech, Ukrainy, Grecji i Gruzji prezentujących bogatą ofertę ekologicznych produktów. Wśród nich różnego rodzaju: nabiał, pieczywo, wypieki, wędliny, soki i przetwory owocowo – warzywne, suszone zioła, owoce, miody oraz inne ekologiczne produkty, jak: kosmetyki, ubrania, zabawki i środki wspierające ekologiczną produkcję.

W tym roku Organizatorzy skupili się na promocji ekologicznych produktów mlecznych, ogłaszając je jako myśl przewodnią Tarów. W centrum hali znajdowała się „wyspa mleczna” z wystawą muzealnego sprzętu do wyrabiania produktów mlecznych. Odbywały się tu także pokazy mleczarskie, wyrabiania masła, różne konkursy dla dzieci i degustacje.
 

Na wyspie mleczarskiej można też było spróbować się w dojeniu krowy

Na wyspie mleczarskiej można też było spróbować się w dojeniu krowy

 
Tradycyjnie pierwszy dzień Targów poświęcony był edukacji ekologicznej najmłodszych. W piątek - 23 maja Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego przygotowała dwa seminaria dla dzieci i młodzieży, których tematem były prozdrowotne walory produktów mlecznych. Uczniowie wysłuchali ciekawych wykładów, zostały także wręczone nagrody czterdziestu laureatom wojewódzkich konkursów ekologicznych w pięciu kategoriach wiekowych. (Więcej o seminarium dla uczniów szkół podstawowych oraz o seminarium dla młodzieży)
 

W seminariach uczestniczyło łącznie ponad 600 uczniów z województwa podkarpackiego

W seminariach uczestniczyło łącznie ponad 600 uczniów z województwa podkarpackiego

 
W sobotę odbyło się oficjalne otwarcie Targów, podczas którego wszystkich przybyłych Gości i  powitali: Pan Lucjan Kuźniar – Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego, Pan Roman Holzer – Zastępca Prezydenta Miasta Rzeszowa oraz Pan Robert Machowski – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego.
 

Pan Robert Machowski – Prezes PIRE

Pan Robert Machowski – Prezes PIRE

 
Dzień ten przepełniony był różnymi atrakcjami. Od rana trwał IX Europejski Konkurs Kulinarny, w którym udział wzięło 10 szkół gastronomicznych z Polski i z zagranicy. Uczniowie mieli za zadanie przygotować potrawę na bazie wołowiny, serów i wina. Pierwsze miejsce i nagrodę główną otrzymała grupa uczniów – kucharzy z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Drugim kulinarnym wydarzeniem tego dnia był pokaz gotowania pt. „VIP-y gotują”, podczas którego swoimi kulinarnymi umiejętnościami chwalili się: Pan Władysław Ortyl – Marszałek Województwa Podkarpackiego, Pan Lucjan Kuźniar – Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego oraz Pan Tadeusz Ferenc – Prezydent Miasta Rzeszowa.
 

Pan Robert Machowski – Prezes PIRE

Pokaz gotowania w wykonaniu Władz

 
Targi EKOGALA to nie tylko możliwość skosztowania ekologicznych smakołyków, to także świetna okazja dla producentów i przedsiębiorców do uzyskania fachowego doradztwa w zakresie ekologicznej produkcji żywności oraz do wymiany doświadczeń i nawiązania kontaktów biznesowych. Specjalnie z myślą o nich w piątek odbyło się seminarium dla rolników ekologicznych, podczas którego Pani Anna Litwinow z Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Brwinowie informowała o nowych przepisach dotyczących ekologicznej produkcji w kontekście UE, które planowane są do wprowadzenia w ciągu najbliższych lat. W sobotę natomiast odbyła się Giełda kooperacyjna – panel dla przedsiębiorców przygotowany przez Centrum Obsługi Inwestorów i Eksporterów ułatwiający nawiązywanie kontaktów handlowych między firmami.
 

Seminarium dla producentów i przetwórców ekologicznych

Seminarium dla producentów i przetwórców ekologicznych

 
Ostatniego dnia Targów, czyli w niedzielę 25 maja rozstrzygnięty został konkurs na „Najładniejsze Stoisko Wystawiennicze”, w którym zwyciężyło stoisko Miasta Partnerskiego Łuck (Ukraina). Wyróżnienie otrzymał Pan Adam Bała właściciel ekologicznej piekarni „Baszpol”.
 

Na stoisku głównego laureata znajdowały się różnego rodzaju miody i produkty pszczele

Na stoisku głównego laureata znajdowały się różnego rodzaju miody i produkty pszczele

 
Targi zakończyły się w niedzielę o godz. 13.00. Szacuje się, że odwiedziło je kilka tysięcy osób zainteresowanych żywnością najwyższej jakości. Mamy nadzieję, że fakt stale rozwijającego się rynku żywności ekologicznej na Podkarpaciu spowoduje, że w przyszłym roku spotkamy się jeszcze w liczniejszym gronie.

Do zobaczenia na Targach EKOGALA 2015!

 


 

  Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...
 


 


 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com