Rolnicy z PIRE na Targach NATURA FOOD 2013 w Łodzi
 

W dn. 11 – 12 października 2013r. grupa 34 ekologicznych rolników ze stowarzyszeń zrzeszonych w Podkarpackiej Izbie Rolnictwa Ekologicznego miała możliwość uczestnictwa w VI Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej NATURA FOOD w Łodzi.

Do udziału w Targach zostaliśmy zaproszeni przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ramach wyróżnienia dla najstarszych w kraju organizacji promujących ideę rolnictwa ekologicznego.

Targi NATURA FOOD podzielone były na 3 strefy:
   - Strefa produktów ekologicznych certyfikowanych,
   - Strefa produktów tradycyjnych,
   - Strefa produktów naturalnych niecertyfikowanych.

Równolegle do Targów NATURA FOOD odbywały się II Targi Ekologicznego Stylu Życia „beEKO” oraz Festiwal Kawy, Herbaty, Czekolady. Łącznie na całym obiekcie wystawienniczym w Łodzi prezentowało się blisko 300 wystawców z kraju oraz z zagranicy (z Węgier, Czech, Wielkiej Brytanii, Włoch, Niemiec).

Na ekologicznych Targach nie mogło zabraknąć klastra Dolina Ekologicznej Żywności. Na stoisku Doliny prezentowały się takie firmy jak: Pasieka ekologiczna Jerzy Bańkowski, „Barwy Zdrowia” Tomasz Obszański, „Owocowe Smaki” Antoni Tudryn, Plantacja żeń – szenia „Chmiel” Sławomir Chmiel, Grupa Producentów Rolnych „Brzost – Eko”, Zakład Mięsny „Jasiołka”, firma Domena oraz firma Korab. Krajem partnerskim roku na Targach były Węgry.

 

Stoisko klastra DEŻ było bogato wyposażone w ekologiczne produkty z Podkarpacia i Lubelszczyzny

Stoisko klastra DEŻ było bogato wyposażone w ekologiczne produkty z Podkarpacia i Lubelszczyzny

 

Oprócz bogatej oferty wystawienniczej można było uczestniczyć w wielu konferencjach, seminariach i konkursach.

Pierwszego dnia Targów – w piątek 11 października uczestniczyliśmy w Konferencji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pt. „Rolnictwo ekologiczne – Wspólna Polityka Rolna po 2013 r.”, na której przedstawiciel Komisji Europejskiej omówił planowane kierunki zmian i reform dotyczących rolnictwa ekologicznego. Ponadto, na konferencji przedstawione zostały cele i działania Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego IFOAM. Mogliśmy również przyglądnąć się kondycji rolnictwa ekologicznego na Węgrzech i Litwie, ponieważ przedstawiciele z tych krajów omawiali działające mechanizmy wsparcia produkcji ekologicznej w swoich krajach. Podczas konferencji nawiązała się również dyskusja nad propozycjami zmian dotyczących kształtującego się Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.


Konferencja MRiRW pt. „Rolnictwo ekologiczne – Wspólna Polityka Rolna po 2013 r.”

Konferencja MRiRW pt. „Rolnictwo ekologiczne – Wspólna Polityka Rolna po 2013 r.”

 

W drugiej części konferencji odbył się krajowy finał konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne. Gospodarstwa oceniane były w dwóch kategoriach: „ekologia - środowisko” oraz „ekologiczne gospodarstwo towarowe”. Gospodarstwa wybierane były najpierw w etapach wojewódzkich. Na Podkarpaciu wyróżniono gospodarstwa: Pani Danuty Wawryszczuk z Jałowego oraz Państwa Ewy i Antoniego Tudryn z Jelnej.


Pan Antoni Tudryn odbierający dyplom od Pana Dariusza Goszczyńskiego Zastępcy Dyrektora Departamentu Promocji i Komunikacji MRiRW oraz Pana Henryka Skórnickiego Dyrektora Oddziału Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu.

Pan Antoni Tudryn odbierający dyplom od Pana Dariusza Goszczyńskiego
Zastępcy Dyrektora Departamentu Promocji i Komunikacji MRiRW
oraz Pana Henryka Skórnickiego Dyrektora Oddziału Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu.

 

Pierwsze miejsce w kategorii „ekologia - środowisko” zajęło gospodarstwo Państwa Sylwii i Rusława Kozynko „Ranczo Frontiera” (woj. warmińsko – mazurskie) specjalizujące się wytwarzaniem serów owczych. W kategorii „ekologiczne gospodarstwo towarowe” najlepsze było szkółkarsko – sadownicze gospodarstwo Państwa Izabeli i Krzysztofa Soska z woj. lubelskiego.

Pierwszy dzień targowy zakończył się uroczystym bankietem, na którym wystąpił zespół prezentujący tradycyjne tańce i pieśni z Węgier.

Następnego dnia odbyła się konferencja Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego IFOAM na temat Wspólnej Polityki Rolnej (Common Agricultural Policy).

Podczas Targów przeprowadzonych i rozstrzygniętych zostało wiele konkurów. Producenci walczyli m.in. o Złoty Medal Targów Natura Food rozstrzyganego w kategoriach produkt ekologiczny, naturalny i tradycyjny. Wśród produktów ekologicznych Złotym Medalem nagrodzony został ekologiczny sok wielowarzywny firmy BioFood oraz ekologiczny mus z owoców czarnego bzu firmy Fungopol.

Ponadto, odbył się VI Wojewódzki Konkurs Produktów Tradycyjnych Tygiel Smaków, Konkurs na najlepszy sklep z ekologiczną żywnością, Konkurs na najlepszego EKO – sprzedawcę, Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu woj. łódzkiego.

Pamiętano również o przedsiębiorcach prowadzących sklepy z żywnością ekologiczną. Przygotowano dla nich AKADEMIĘ BIOKURIERA oraz BIOBIZNES FORUM, podczas których specjaliści ds. marketingu podpowiadali jak skutecznie wypromować swoją firmę i rozkręcić biznes.

Bardzo ciekawy wykład pt. „Jedzenie ma znaczenie” zaprezentowała Pani Jolanta Miklar. Farmaceutka mówiła jaki wpływ na nasz organizm ma sposób odżywiania i jakość przyjmowanych pokarmów.

Tematy związane z ekologicznym pszczelarstwem przygotowali właściciele ekologicznych pasiek z Podkarpacia. Pan Marek Barzyk mówił o bardzo ważnej roli pszczół w rolnictwie ekologicznym i w ekosystemach, natomiast Pan Krzysztof Bałon o tym, jak powstają produkty pszczele, o ich leczniczych właściwościach i zastosowaniu.

Na koniec Prezes Machowski przedstawił propozycje zmian dotyczących rolnictwa ekologicznego w projekcie Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, nad którymi obecnie trwają prace przygotowawcze.

Ze względu na szeroką i ciekawą tematykę na EkoForum przybyło wielu gości, dla których została przygotowana degustacja ekologicznych produktów oraz pszczelarskie stoiska, gdzie można było spróbować ekologiczny miód i inne produkty pszczele.

 


 

  Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...
 


 


 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com