2012.10.06-11  Targi POLAGRA FOOD w Poznaniu


Zakończyła się kolejna, już 27. edycja Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD w Poznaniu. Są to jedne z największych w Środkowo – Wschodniej Europie targi spożywcze, którym towarzyszą jednocześnie targi: POLAGRA GASTRO, SMAKI REGIONÓW, INVEST – HOTEL oraz TAROPAK. W ciągu sześciu dni (06 – 11 października) 14 pawilonów ze stoiskami odwiedziło blisko 45 000 zwiedzających z kraju i zza granicy.

Targi POLAGRA FOOD podzielone były na 3 salony tematyczne: Salon Wyrobów Spożywczych i Napojów, Salon Win i Alkoholi oraz Salon Wyposażenia Sklepów. W Targach tych biorą udział wiodące firmy działające w branży spożywczej, producenci, dystrybutorzy, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Udział w Targach jest świetną promocją i okazją do zaprezentowania swojej oferty przedsiębiorcom z Polski i Europy.

Dlatego nie mogło na nich zabraknąć naszych ekologicznych firm. Wyjazd na Targi został zorganizowany w ramach tzw. „Misji branżowej” Klastra „Dolina Ekologicznej Żywności”. Jako reprezentanci klastra udział w Targach wzięli producenci i przetwórcy ekologiczni:

    1. „Owocowe Smaki” Antoni Tudryn,
    2. Pasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski
    3. CHMIEL Ekologiczne Gospodarstwo Sławomir Chmiel,
    4. „Barwy Zdrowia” Tomasz Obszański,
    5. Zakład Mięsny „Jasiołka” Paweł Krajmas
    6. Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”
    7. Pasieka Ekologiczna Marta i Krzysztof Bałon.
 

Uczestnicy Targów, od lewej: p. Zygmunt Radek, p. Antoni Tudryn, p. Lidia Aniołczyk, p. Marta Bałon i p. Paweł Krajmas

Uczestnicy Targów, od lewej: p. Zygmunt Radek, p. Antoni Tudryn,
p. Lidia Aniołczyk, p. Marta Bałon i p. Paweł Krajmas

 

Pan Jerzy Bańkowski prezentujący miody ze swojej ekologicznej pasieki

Pan Jerzy Bańkowski prezentujący miody ze swojej ekologicznej pasieki

 
Nasze stoisko odwiedziło bardzo dużo osób, zapach ekologicznych smakołyków zachęcał do degustacji, a tam: różnego rodzaju wędliny, chleby, owocowe i warzywne soki oraz przetwory, miody, oleje, ciasta, a także żeń–szeń i produkty z niego wytworzone. Prezentowane były także produkty innych producentów ekologicznych w Podkarpacia.

 

Wystawa ekologicznych produktów na stoisku

Wystawa ekologicznych produktów na stoisku
 

Pan Sławomir Chmiel jest pionierem w uprawie żeń – szenia w Polsce

Pan Sławomir Chmiel jest pionierem w uprawie żeń – szenia w Polsce

 

Dodatkową atrakcją na stoisku był pokaz gotowania wykonywany przez kucharzy z Restauracji Cucina w Poznaniu pod wodzą szefa kuchni Ernesta Jagodzińskiego. Gościem specjalnym był kucharz - ekspert Carlos Gonzales Tajera. Panowie wspólnie przygotowali potrawy na bazie ekologicznego mięsa oraz warzyw, którymi częstowali przechodniów. Pomocą służyli im uczniowie z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.

 

Pokaz gotowania wzbudził duże zainteresowanie wśród zwiedzających

Pokaz gotowania wzbudził duże zainteresowanie wśród zwiedzających
 

W środkowej części zdjęcia kucharz Carlos Gonzales Tajera zapraszający do degustacji przygotowanych potraw

W środkowej części zdjęcia kucharz Carlos Gonzales Tajera
zapraszający do degustacji przygotowanych potraw

 

POLAGRA FOOD to nie tylko prezentacja produktów na stoiskach. To również różnego rodzaju specjalistyczne konferencje, szkolenia i panele dyskusyjne. Podczas Konferencji Prasowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pt. „Żywność Ekologiczna Gwarancją Dobrego Smaku”, która odbyła się 08 października zaprezentowano m. in. spoty reklamowe promujące rolnictwo i żywność ekologiczną. Jeden ze spotów poświęcony jest ziołom z ekologicznego gospodarstwa Pani Jolanty Miklar oraz Zakładom Mięsnym „Jasiołka” w Dukli, w którym Pan Paweł Krajmas zachęca do przyrządzania potraw z mięsa pochodzącego z ekologicznych hodowli zwierząt (link do spotu poniżej). Ambasadorami Kampanii są: aktorka Magdalena Kumorek i olimpijczyk Artur Partyka.
 

Przedstawiciele MRiRW opowiadali o Kampanii informacyjnej, której głównym celem jest promocja znaku certyfikowanej żywności  „Euro - liścia”

Przedstawiciele MRiRW opowiadali o Kampanii informacyjnej,
której głównym celem jest promocja znaku certyfikowanej żywności  „Euro - liścia”

 

film

Grzegorz Łapanowski przyrządza potrawy i przetwory z produktów ekologicznych
(film-źródło YOUTUBE)

 
Innym interesującym wydarzeniem była debata wydawnictwa i portalu Horeca pt. „Gospodarka Żywnością i Odpadami”, która odbyła się w dn. 09 października. Dyskutowano o możliwościach przygotowywania potraw w restauracjach z produktów ekologicznych. Do dyskusji w tej debacie zaproszono szefów kuchni wielkich hoteli, a także ekspertów w dziedzinie ekologii i środowiska. Ekologiczny punkt widzenia reprezentował Pan Zygmunt Radek – Wiceprezes PIRE oraz Pan Paweł Krajmas – właściciel „Jasiołki”. Przedstawili oni silne dowody na to, że zawsze i wszędzie warto i można spożywać ekologiczną żywność, bez znaczenia w jakim miejscu się przebywa.
 

Pan Zygmunt Radek podkreślał, jak bardzo ważne jest budowanie świadomości ekologicznej wśród konsumentów, a szczególnie u dzieci

Pan Zygmunt Radek podkreślał,
jak bardzo ważne jest budowanie świadomości ekologicznej wśród konsumentów, a szczególnie u dzieci

 

Natomiast Pan Paweł Krajmas zachęcał do stosowania ekologicznego surowca najwyższej jakości w restauracjach

Natomiast Pan Paweł Krajmas
zachęcał do stosowania ekologicznego surowca najwyższej jakości w restauracjach

 

POLAGRA FOOD to również miejsce spotkań handlowych. Nasze firmy biorące udział w Targach uczestniczyły w takich spotkaniach w ramach Międzynarodowej Giełdy Kooperacyjnej organizowanej w dn. 09 października w ramach Projektu Enterprice Europe Network przez PARP w Warszawie oraz Ośrodek Enterprice Europe Network przy WSIiZ w Rzeszowie. Uczestnictwo w Giełdzie Kooperacyjnej podczas Targów było szansą na spotkanie wielu potencjalnych partnerów biznesowych z kraju i zza granicy w branży spożywczej i horeca w jednym miejscu i czasie.
 

Udział w spotkaniach zorganizowanych przez EEN był bezpłatny

Udział w spotkaniach zorganizowanych przez EEN był bezpłatny
 

Mamy nadzieję, że nawiązane kontakty biznesowe zaowocują współpracą w przyszłości

Mamy nadzieję, że nawiązane kontakty biznesowe zaowocują współpracą w przyszłości

 

Podczas Targów zostało przeprowadzonych wiele konkursów i plebiscytów, wśród nich m. in. Kulinarny Puchar Polski, Mistrzostwa Polski Basistów, V Forum Dystrybucji czy XVII Forum Rzeźników i Wędliniarzy.

 

 

  Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com