Aktualności i galerie

2010.05.18-19: Edukacja ekologiczna - Wycieczka szkoleniowa uczniów ZSP Dukla

Spis treści

 

Wycieczka szkoleniowa uczniów ZSP Dukla

 

W dniach 18 i 19 maja 2010 r., w ramach realizacji Podkarpackiego Programu Edukacji Ekologicznej Dzieci i Młodzieży "ZDROWO JEM - ZDROWO ŻYJĘ", Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego w Świlczy zorganizowała dwudniową wycieczkę z programem ekologicznym m.in. dla uczniów Szkoły Podstawowej w Dukli.

Wzięło w niej udział 44 dzieci ze Szkoły Podstawowej w Dukli (22 osoby) i Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie (22 osoby). Sponsorem wycieczki był Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli, którego prezesem jest pan Paweł Krajmas. Wyjazd sponsorował także Związek Stowarzyszeń PIRE, Stowarzyszenie Producentów Żywności Ekologicznej EKODAR i firma Bioavena. Nad całością wyjazdu czuwała Pani Lidia Aniołczyk, skarbnik PIRE. Wyjazd był doskonale zorganizowany.

Dzieci odwiedziły Centrum Edukacji Przyrodniczej w Marculach. Zachwycały się ogrodem botanicznym (w szczególności arboretum), zegarem słonecznym oraz eksponatami ssaków, ptaków i owadów zgromadzonymi w izbie przyrodniczo-leśnej. W tym samym dniu zwiedziły również Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach CDR Radom. Podczas lekcji w terenie uczniowie tak byli zafascynowani, że nie zauważali błota i wchodzili za prowadzącym wykład panem Markiem Krzysztoporskim wszędzie, gdzie ciekawe rośliny miał do pokazania. Do obory wchodzili ubrani jak na salę chirurgiczną nie ze względu na siebie, lecz dla bezpieczeństwa zwierząt. Sernik z ekologicznego mleka smakował wyśmienicie. Odbyło się także merytorycznie doskonałe szkolenie połączone z degustacją pysznych soków "bio". Nocleg w Iłży był wygodny, ale krótki z powodu rozmów integracyjnych do późnych godzin nocnych.

Cały drugi dzień uczniowie spędzili w JuraParku w Bałtowie. Zwiedzili Zwierzyniec Bałtowski: górny będący ostoją dzikiej zwierzyny. Podobało się im przede wszystkim dlatego, że zwierzęta(np.lamy, muflony, alpaki i inne rzadkie gatunki) żyją prawie jak na wolności, natomiast  dolny zachwycał egzotycznym ptactwem, szopami, skunksami z którymi dzieci bezskutecznie usiłowały się zaprzyjaźnić. Wniosków co do konieczności dbania o środowisko dostarczyła ścieżka edukacyjna JuraParku obrazująca 500 mln lat historii Ziemi i lekcja muzealna. Rekonstrukcje kilkudziesięciu dinozaurów pozostaną na zawsze w dziecięcej pamięci. Na koniec szaleństwo na placu zabaw, aż trudno było odjechać. Jakby tego było za mało przez dwa dni wszyscy uczestnicy wycieczki jedli ekologiczną żywność, słodycze i pili bio-soki.

Wycieczka dostarczyła niezapomnianych wrażeń, dużo wiedzy o rolnictwie i żywności ekologicznej oraz zagrożeniach dla środowiska i ludzi jakie niesie ze sobą modyfikowanie genetyczne, była doskonałą lekcją propagującą działania ekologiczne.

W trakcie wyjazdu uczniowie degustowali przede wszystkim żywność ekologiczną, otrzymali wiele pamiątek i upominków. Wszyscy byli wyjazdem zauroczeni, wiele dowiedzieli się o żywności ekologicznej, a poglądowa lekcja w Chwałowicach na długo zostanie w ich pamięci.

Uczniowie klasy Vb SP w Dukli wraz z opiekunami serdecznie dziękują organizatorom i sponsorom: Związkowi Stowarzyszeń "PIRE" w Świlczy, Zakładowi Mięsnemu "Jasiołka" w Dukli, Burmistrzowi Gminy Dukla i Stowarzyszeniu Producentów Żywności Ekologicznej EKO Dar w Świlczy.

 
 Opracowała: Maria Dudzik

 

Zapraszamy do galerii zdjęć ...

 

Zapraszamy do zapoznania się z podziękowaniami wraz z relacjami dzieci,
które wzięły udział w wycieczce ...

 


 

Wizyta w nadleśnictwie Marcule

Samodzielna praca badawcza
nad preparatami przyrodniczymi

   

Pan leśniczy opowiada o drzewach i amonitach
w Puszczy Iłżeckiej

Zapoznanie z planem
Centrum Edukacji Ekologicznej w Marculach

   

Nad stawem w Arboretum w Marculach

Spotkanie z prawdziwym zegarem słonecznym

   

Nauka rozróżniania rzadkich roślin występujących
w Puszczy Iłżeckiej

Plan gospodarstwa w Chwałowicach

   

Pan Marek Krzysztoforski
przedstawia poglądowo zalety soku ekologicznego

Lekcja żywej biologii

   

Warto znać zasady produkcji ekologicznej

Wymogi higieny muszą być bezwzględnie przestrzegane

   

W takim młynie oddziela się mąkę z pełnego przemiału

Sprawdzanie w praktyce ilości cukru
w popularnych napojach

   

Domowy sernik z ekologicznego sera
i ekologiczne soki owocowe

Przed rozpoczęciem zwiedzania
Parku Jurajskiego w Bałtowie

   

Wyjazd na zwiedzanie Zwierzyńca Górnego

Przewodnik zaprasza na wyprawę w przeszłość

   
Często posilano się ekologicznymi wędlinami
firmy „Jasiołka” z Dukli

Ślady dinozaurów na kamieniach

   

Kolejny gatunek dinozaura

Na zakończenie osada pierwotnych ludzi

 

Zapraszamy do galerii zdjęć ...

 

Zapraszamy do zapoznania się z podziękowaniami wraz z relacjami dzieci,
które wzięły udział w wycieczce ...

 

© Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego '2019
Free Joomla! templates by Engine Templates