Aktualności i galerie

2010.03.17: Przedstawiciele PIRE na posiedzeniu seminaryjnym Senatu RP - Referat 3. Genetycznie modyfikowane organizmy a zdrowie

Spis treści


Referat 3.
Genetycznie modyfikowane organizmy a zdrowie – przedstawił dr Jan Eugeniusz Malinowski – Przewodniczący Towarzystwa Lekarzy Polskich.

W bardzo obszernym referacie Pan doktor podkreślił m.in.

  • Organizmy zmodyfikowane genetycznie (genetically modified organisms) to, rośliny, zwierzęta i drobnoustroje, których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Raz uwolnione, nie mogą one być zatrzymane ani kontrolowane, czyli jest to proces nieodwracalny, tymczasem genetycznie modyfikowane rośliny nie zostały poddane tak dokładnym badaniom jak leki. Według niezależnych genetyków i innych naukowców – ostrożnych i przezornych badaczy zagadnienie wpływu organizmów zmodyfikowanych genetycznie na organizm człowieka – działania inżynierów genetycznych to recepta na katastrofę. Przy wstrzeleniu obcych genów do komórek tylko niewielka część z nich trafia do łańcucha DNA. Aby sprawdzić, która Komorek zawiera w swoim DNA obcy gen, dołącza się do niego gen znacznikowy odporny na antybiotyki (antibiotic resistant marker gene). Gdy gen ten (gen ARM) po spożyciu genetycznie modyfikowanej rośliny przeniesie się do bakterii przewodu pokarmowego, mogą powstać nowe niebezpieczne bakterie odporne na antybiotyki. Brytyjskie Towarzystwo Lekarskie (British Medical Association) uważa więc to za wystarczający powód aby wycofać żywność pochodzącą z genetycznie modyfikowanych roślin.

W dalszej części Pan doktor przedstawił bardzo niepokojące statystyki wzrostu zachorowań w Polsce na raka.

Na zakończenie wystąpienia podkreślił „genetycznie zmodyfikowane rośliny z tolerancją na herbicyd Roundup i rośliny z genem bakterii produkującej toksyczne białka nie tylko nie uchroniły upraw przed szkodnikami i chwastami, ale doprowadziły do pewnego rodzaju sterylizacji ekosystemów, stwarzając wiele dodatkowych zagrożeń. Obecny stan wiedzy naukowej w żadnym wypadku nie daje pewności, że żywność genetycznie modyfikowana jest bezpieczna dla zdrowia konsumentów, a genetycznie modyfikowane rośliny nie są obojętne dla środowiska przyrodniczego.



© Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego '2019
Free Joomla! templates by Engine Templates