Konferencja na temat rolnictwa i żywności ekologicznej
 

W dniu 28 marca 2012 r. odbyła się konferencja w Miejskim Ośrodku Kultury w Nowym Sączu pt. „Wsparcie rolnictwa ekologicznego w ramach programu rolnośrodowiskowego PROW 2007 - 2013”.

Została ona zorganizowana w związku z faktem wspierania działalności rolniczej prowadzonej zgodnie z zasadami ochrony środowiska naturalnego w ramach Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej.

Organizatorem konferencji było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” we współpracy z jednostką certyfikującą Biocert Małopolska Sp. z o.o. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi objęło patronatem to wydarzenie.

Konferencja rozpoczęła się o godz. 10:30 przywitaniem przybyłych gości przez Pana Pawła Krajmasa, Prezesa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Następnie przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Ekologii, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, jednostki certyfikującej „Biocert Małopolska” i firmy Biofuturo zaprezentowali ciekawe wykłady dotyczące ogólnej tematyki rozwoju rolnictwa ekologicznego i jego perspektywy w Polsce. Zostały przedstawione działania PROW-u oraz jego programy rolnośrodowiskowe, procesy i wymogi certyfikacji gospodarstw ekologicznych. Ponadto, słuchacze zapoznali się z możliwościami sprzedaży bezpośredniej, a także strukturą i sposobem działania firmy Biocert.

W spotkaniu brało udział blisko 300 osób związanych z rolnictwem ekologicznym, wśród nich: rolnicy, przetwórcy, reprezentanci firm ekologicznych, stowarzyszeń i rolniczych instytucji państwowych z Małopolski i Podkarpacia. Uczestnicy wykazywali żywe zainteresowanie wykładami, otwarcie dyskutując z prelegentami na temat poruszanych kwestii.

Konferencja nie była tylko przedstawieniem suchych faktów odnośnie rolnictwa i żywności ekologicznej. Jej uroki i aromaty można było samemu docenić. O to, aby w jak najlepszy sposób zaprezentować wyroby ekologiczne, postarała się firma „Jasiołka” oraz firma „Bracia Rudziks”. Przygotowali oni poczęstunek najwyższej jakości. Można było degustować wyśmienite ekologiczne wędliny, ogórki, tradycyjnie wypiekany chleb, proziaki i ciasta, herbatki, a także gorące kiełbaski, pierogi i zupę gulaszową.

Konferencja była świetną okazją do spotkania osób z branży, podzielenia się własnym doświadczeniem z innymi, a także nawiązania kontaktów i współpracy.

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com