"Od ziarenka do bochenka"



W dniu 12 września 2011 r. uczniowie klas 3a i 3b ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie, pod opieką pań: Doroty Kozioł, Ewy Tobijasz i Jolanty Garbaczewskiej, wybrali się na wycieczkę edukacyjną do gospodarstwa ekologicznego Adama Bały w miejscowości Grzegorzówka pod Rzeszowem. W piekarni pana Bały uczniowie mieli możliwość obserwowania pracy piekarza. Widzieli, jak powstają „świeże bułeczki”, które potem można kupić w sklepie z ekologiczną żywnością. Pan Bała przedstawił uczniom historię powstawania chleba „Od ziarenka do bochenka”.

Kolejnym etapem wycieczki było zwiedzanie gospodarstwa ekologicznego. A na zakończenie wyprawy degustacja smakowitości - chleba razowego i orkiszowego ze smalcem. Wszyscy zajadali z wielkim apetytem, a do domu zawieźli pyszne, ciepłe bułeczki.



Autor tekstu: mgr Dorota Kozioł
Zdjęcia: D. Kozioł i M. Kocur (3a)



Zadanie jest realizowane przez Wojewódzki Zespół Edukacji Ekologicznej Dzieci i Młodzieży PIRE przy udziale środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie.



 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com