Przedstawiciele PIRE na posiedzeniu seminaryjnym Senatu RP

 
W dniu 17 marca 2010 r. odbyło się posiedzenie seminaryjne zorganizowane przez Komisję Środowiska Senatu RP na temat: „Zagrożenia środowiskowe i społeczne wynikające z uwolnienia organizmów genetycznie modyfikowanych”.

Seminarium rozpoczął senator Zdzisław Pupa - Przewodniczący Komisji Środowiska, który powitał pracowników naukowych z licznych ośrodków akademickich, przedstawicieli instytutów badawczych, Polskiej Akademii Nauk przedstawicieli rządu, legislatorów, lekarzy członków stowarzyszeń i instytucji działających na rzecz rolnictwa i ochrony środowiska.

Minister Środowiska Andrzej Kraszewski, który wystąpił jako pierwszy podkreślił wagę tego spotkania dla administracji rządowej, która proponując rozwiązania prawne parlamentowi, zobowiązana jest do szczególnie wnikliwego zapoznania się z opiniami jak największej liczby środowisk rozważenia ich argumentów za i przeciw uwolnieniu GMO do środowiska. Minister Środowiska, podkreślił, iż proponowane w tym zakresie uregulowania prawne wzbudzają wiele obaw, a związane jest to między innymi brakiem dostatecznych badań, ze strony koncernów zainteresowanych wprowadzaniem GMO na polski rynek. Podkreślił, że obecnie pogłębia się konflikt między zwolennikami i przeciwnikami GMO i ten stan można tylko zmienić poprzez uczciwe poinformowanie społeczeństwa, że takie organizmy nie zagrażają zdrowiu ludzi i nie zniszczą bogactwa naszej przyrody.

W programie seminarium było pięć referatów:

Referat 1. Obowiązujące i projektowane regulacje prawne dotyczące organizmów genetycznie modyfikowanych
Referat 2. Zarys informacji o organizmach genetycznie modyfikowanych
Referat 3. Genetycznie modyfikowane organizmy a zdrowie
Referat 4. Uprawy genetycznie modyfikowane a rolnictwo ekologiczne
Referat 5. Ekologiczne i społeczne skutki uwalniania organizmów genetycznie modyfikowanych. Problemy polskiego rolnictwa





Referat 1.
Obowiązujące i projektowane regulacje prawne dotyczące organizmów genetycznie modyfikowanych
– przedstawiła Agnieszka Dalbiak, Dyrektor Departamentu Ochrony Przyrody – Ministerstwo Środowiska.

Dotychczas podstawowym aktem prawnym dotyczącym organizmów genetycznie modyfikowanych jest ustawa z dnia 22 czerwca 2001 roku (Dz. U. z 2007r. nr.36 poz. 233 z póź. zm). W najbliższym czasie system prawnej regulacji w obszarze organizmów genetycznie zmodyfikowanych będzie gruntownie zmieniony. Przygotowany projekt ustawy - Prawo o organizmach genetycznie modyfikowanych, reguluje zagadnienia dotyczące GMO w Polsce, m.in. w zakresie:

Według projektu, decyzje i zezwolenia wydawał będzie minister środowiska, który ma też kontrolować tą działalność. Projekt ustawy zawiera jedenaście działów, w obrębie, których pogrupowano jednostki systematyzacyjne niższego rzędu – rozdziały. Łącznie jest to 700 stronicowy dokument opracowany zgodnie z uwagami Komisji Europejskiej – podkreśliła Pani Dyrektor.





Referat 2.
Zarys informacji o organizmach genetycznie modyfikowanych – wygłosił prof. dr hab. Tadeusz Żarski Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, członek ds. GMO przy Ministrze Środowiska oraz Państwowej Rady Ochrony Środowiska.

Pan Profesor podkreślił znaczące osiągnięcia biotechnologii, w zakresie wykorzystywania genetycznie zmodyfikowanych organizmów w medycynie. Wiele produktów np. białka terapeutyczne pochodzą z mleka transgenicznych zwierząt gospodarskich. Takie badania należy kontynuować i poszerzać. Jednak do modyfikacji, które dotyczą roślin, a przede wszystkim ich tolerancji na herbicydy, odporności na szkodniki i biotyczne czynniki infekcyjne ( bakterie, grzyby, wirusy) miał wiele krytycznych uwag. Profesor szeroko przedstawił stan dotychczasowych badań niezależnych naukowców, z których wynika, że takie rośliny stwarzają ogromne niebezpieczeństwo dla środowiska i człowieka. Dlaczego więc na świecie i w Polsce toczy się tak zażarta dyskusja na temat dopuszczenia do upraw modyfikowanych roślin i do chowu zwierząt – pytał Pan Profesor? Jego odpowiedź brzmiała: „ wydaje się, że jądrem problemu GMO jest wielka naukowa i gospodarcza ekspansja kilku światowych gigantów agrobiznesu Monsanto, Syngenta, Pionier, Dupont czy Bayer, producentów roślin GM, mających:

W swoim 1,5 godzinnym wystąpieniu Pan Profesor przedstawił wyniki konkretnych badań przeprowadzonych przez niezależne ośrodki naukowe i opublikowane w najwyżej cenionych czasopismach międzynarodowych. Oto niektóre z nich:

Na zakończenie swojego wystąpienia prof. dr hab. podkreślił „Polska nie ma żadnego powodu by sięgać po GMO mając nadprodukcję własnej cieszącej się dobrą marką i renomą żywności. Wprowadzenie do obrotu i uprawy roślin GMO na teren Polski zagraża głównym priorytetom w rozwoju polskiego rolnictwa i strategii eksportu naszych produktów rolnych. Tradycyjne gatunki i stare odmiany roślin to nasze bogactwo biologiczne, które Polska wniosła do zubożonej przyrodniczo poprzez masowe stosowanie chemizacji rolnictwa zachodniej Europy. 





Referat 3.
Genetycznie modyfikowane organizmy a zdrowie – przedstawił dr Jan Eugeniusz Malinowski – Przewodniczący Towarzystwa Lekarzy Polskich.

W bardzo obszernym referacie Pan doktor podkreślił m.in.

W dalszej części Pan doktor przedstawił bardzo niepokojące statystyki wzrostu zachorowań w Polsce na raka.

Na zakończenie wystąpienia podkreślił „genetycznie zmodyfikowane rośliny z tolerancją na herbicyd Roundup i rośliny z genem bakterii produkującej toksyczne białka nie tylko nie uchroniły upraw przed szkodnikami i chwastami, ale doprowadziły do pewnego rodzaju sterylizacji ekosystemów, stwarzając wiele dodatkowych zagrożeń. Obecny stan wiedzy naukowej w żadnym wypadku nie daje pewności, że żywność genetycznie modyfikowana jest bezpieczna dla zdrowia konsumentów, a genetycznie modyfikowane rośliny nie są obojętne dla środowiska przyrodniczego.





Referat 4.
Uprawy genetycznie modyfikowane a rolnictwo ekologiczne – dr inż. Janina Błażej – Uniwersytet Rzeszowski

Rolnictwo ekologiczne funkcjonuje w oparciu o uregulowania prawne, z których do najważniejszych dla państw Unii Europejskiej, należą:

W ROZPORZĄDZENIU 834/2007 znajduje się wyraźna odpowiedź w nawiązaniu do tematu „Uprawy genetycznie modyfikowane, a rolnictwo ekologiczne”
Preambuła:

Obowiązujące uregulowania prawne wskazują wyraźnie, że rozwój rolnictwa ekologicznego jest możliwy tylko w warunkach całkowitego zakazu wprowadzenia do naszego kraju GMO.

Należy podkreślić, że w całym kraju, są warunki przyrodnicze (klimatyczne i glebowe) czyste, nieskażone środowisko uczciwi i pracowici mieszkańcy wsi, którzy inspirowani wzrastającym zainteresowaniem żywnością o najwyższych parametrach jakościowych podejmują się jej wytwarzania metodami ekologicznymi. I tego nie wolno nam zniszczyć! Bowiem coraz więcej konsumentów i poszukuje żywności nieobciążonej przemysłowymi środkami podczas produkcji i przetwarzania. Taka postawa jest odpowiedzią na utrzymującą się przez wiele lat tendencję uprzemysławiania produkcji rolniczej i przetwórstwa spożywczego. Mieliśmy już skandale żywieniowe np.: priony powodujące BSE (“choroba wściekłych krów”), podniesione poziomy chlorowanych dioksyn w mleku, belgijskie “trujące kurczaki”. Nie wolno, więc narażać ludzi na kolejne niebezpieczeństwo tym bardziej, że wyniki badań świadczące o szkodliwym działaniu GMO są zatrważające. Występujące w coraz większym nasileniu choroby, które powszechnie nazywamy „cywilizacyjnymi” mają także swoje źródło w żywności.

Obecnie winny znaleźć uznanie wszelkie inicjatywy, które inspirują rozwój rolnictwa ekologicznego. Należy je nieustannie podejmować by następował ciągły wzrost producentów oraz konsumentów żywności pozyskiwanej bez ingerencji inżynierii genetycznej agrochemikaliów, i której sposób wytwarzania nie powoduje degradacji środowiska przyrodniczego.





Referat 5.
Ekologiczne i społeczne skutki uwalniania organizmów genetycznie modyfikowanych. Problemy polskiego rolnictwa – prof. dr hab. Leszek Woźniak – Politechnika Rzeszowska

Prof. dr hab. inż. Leszek Woźniak z Politechniki Rzeszowskiej szeroko omówił zagrożenia dla środowiska, a przede wszystkim ludzi, które wynikają z uwolnienia GMO. W oparciu o bogatą bibliografię stwierdził „ żywność modyfikowana pojawiła się na rynkach nie dzięki naukowym badaniom, ale z powodu nacisków przemysłu biotechnologicznego. Pan Profesor cytował publikacje naukowe z których wynika, że nikt nie może zmusić żadnego kraju do działania na własna szkodę ani żadnego człowieka do kupowania tego, co zagraża zdrowiu, bezpieczeństwu żywnościowemu i środowisku. Często odwoływał się do treści ksiązki Jeffreya M. Smitha „Nasiona Kłamstwa” czyli o łgarstwach przemysłów i rządów na temat żywności zmodyfikowanej genetycznie. Na zakończenie powiedział "Czołowi genetycy świata, w tym laureat Nagrody Nobla Francis S. Collins twierdzą, że język DNA znamy jeszcze ciągle bardzo słabo i że potrzeba dziesięcioleci, jeżeli nie stuleci, by zrozumieć zapisane w nim przesłanie"

6. Dyskusja

W trwającej kilka godzin dyskusji głos zabierali przede wszystkim pracownicy naukowi wielu Uczelni, Instytutów Naukowych, Polskiej Akademii Nauk, różnych organizacji i stowarzyszeń wśród nich także prezes Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego pan Marian Wójtowicz i wszyscy uzasadniając to bardzo konkretnymi danymi wyrazili sprzeciw wobec projektu ustawy Prawo o organizmach genetycznie modyfikowanych.

W dyskusji głos zabrali także dr Warzecha i Pan Szymański, którzy nie biorąc pod uwagę wcześniejszych wystąpień i argumentów opowiedzieli się za koniecznością przyjęcia ustawy o organizmach genetycznie modyfikowanych.


Na podstawie materiałów seminaryjnych opracowała Janina Błażej

 

Zapraszamy do galerii zdjęć ...